nieuws

Spoedwet grootste verdienste van kabinet-Balkenende

bouwbreed Premium

den haag – De spoedwet wegverbreding is voor de bouw de enige concrete daad van het kabinet-Balkenende. Oplossen zou hij de files niet, maar minister De Boer (verkeer) wist het kabinet wel warm te krijgen voor elf extra spitsstroken.

Minister De Boer ging voortvarend te werk. Al voor zijn aantreden waren de ambtenaren van zijn ministerie aan het werk met de spoedwet. Zoals beloofd behandelde het kabinet het wetsvoorstel in september. In april zou hij klaar zijn om het nationaal Verkeers- en vervoersplan opnieuw in te dienen. De LPF-minister, tot voor kort ook nog lid van de VVD, kan zijn werk nu niet afmaken. Minister Kamp van VROM-ging rustiger van start. Hij kondigde een aanpassing van de Vijfde nota aan, maar wilde eerst een stellingnamebrief maken. In november moet dit document verschijnen en de route uitstippelen voor de Nota ruimte, een aanpassing van de Vijfde nota, en voor het NVVP-en het Structuurschema groene ruimte van het ministerie van Landbouw.

Beheersen

Vorige week kon de bewindsman zich echter niet beheersen. Hij kondigde aan dat in februari de Nota ruimte, de aangepaste Vijfde nota, naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Decentralisatie staat voorop, de landsdelen verdwijnen en de contouren blijven, maar worden soepeler toegepast. Staatssecretaris Van Geel (milieu) maakte op de valreep een eind aan de gedoogpraktijk rond bodemsanering. Het bevoegd gezag beslist voortaan welke mate van reiniging hoort bij de bestemming van het terrein. Een fabrieksterrein hoeft minder schoon dan een speelplaats. In het strategisch akkoord en in de begroting is weinig aandacht voor water. Maar na de ernstige overstromingen in Oost-Europa afgelopen zomer laat staatssecretaris Schultz van Haegen de gevolgen onderzoeken van eenzelfde regenval in Nederland. De Rijn en de Maas kunnen een dergelijke waterstroom aan. De meeste plannen zijn de afgelopen 86 regeerdagen niet verder gekomen dan dat. De premiedifferentiatie in de arbeidsongeschiktheidsregelingen (Pemba) zou per 1 januari 2003 verdwijnen voor bedrijven met minder dan 25 werknemers, als voorloper op totale afschaffing. Het eind van het spaarloon is ook blijven hangen. Het gewraakte plan van staatssecretaris Van Eijck (financiën) om de fiscale afschrijvingen op commercieel vastgoed af te schaffen is evenmin vastgesteld beleid.

Historisch

De val van het kabinet heeft een historisch karakter gekregen. In een debat met de Tweede Kamer zegden Verhagen en Zalm, fractievoorzitters van regeringspartijen CDA en VVD, het vertrouwen op in het kabinet. Het is voor het eerst dat op deze manier het gebrek aan steun voor het kabinet in de openbaarheid komt. Minister Kamp noemde in een reactie de val ‘triest’ en doelde daarmee vooral op het tijdstip, een dag na de uitvaart van prins Claus. Hij zei dat hij zelf niet met de problemen bezig was, omdat ministers geconcentreerd moeten zijn op de inhoud. Welke gevolgen de val van het kabinet heeft voor lopend beleid, zal in de komende dagen pas duidelijk worden. Dat zeggen althans de woordvoerders van de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat. Nieuwe verkiezingen zullen uiterlijk half januari plaatsvinden. Voor die tijd moeten nieuwe kieslijsten worden samengesteld, gevolgd door een campagneperiode. In een recente opiniepeiling van Netwerk is de aanhang van de LPF verdampt van 26 tot drie zetels. De stemmen zouden vooral naar coalitiepartners CDA en VVD gaan, veel kiezers blijven thuis.

Reageer op dit artikel