nieuws

Speculant krijgt fiat nieuwbouw europarlement

bouwbreed

BRUSSEL – De Brusselse regio en het Europees Parlement gaan akkoord met de plannen van een particuliere ondernemer voor twee omstreden grote nieuwe parlementsgebouwen.

Het definitieve akkoord met de SociÈtÈ Espace Leopold hangt alleen nog af van de financiële onderhandelingen, zo bleek bij een perspresentatie dinsdag. Buurtbewoners hebben jarenlang geprotesteerd tegen de komst van de moderne kolossen aan het schattige negentiende-eeuwse Luxemburgplein. De Brusselse regionale premier De Donnea zegt dat in de jongste tekeningen rekening is gehouden met de bezwaren. Het is volgens hem voor het eerst dat de lokale autoriteiten mogen meepraten over EU-gebouwen. ‘Een voorbeeldproject’, vindt hij. De ‘dialoog’ betekent niet meteen macht. De strategische locatie – het parlement kan nergens anders uitbreiden – is in handen van de commerciële Sociètè Espace Leopold (SEL). Deze investeringsmaatschappij speculeerde in 1987 op de komst van het europarlement naar Brussel en nam het terrein in langdurige erfpacht van de spoorwegen. De Belgische staat stond machteloos, want officieel was er nog niets besloten, omdat Frankrijk tegensputterde. De SEL dicteerde dan ook de regels. Gebruikelijk is dat bij dergelijke projecten een architectuurwedstrijd wordt gehouden. Daar had de investeerder geen zin in. Nu hebben gemeente en regionale overheid moeten onderhandelen over een gevel die ‘past bij de neoclassisistiche stijl van de omgeving’. Inmiddels ligt het Luxemburgplein al jaren te verpieteren. Als het contract binnenkort definitief rond is, ontstaat er tot 2006 een bouwput. (anp)

Reageer op dit artikel