nieuws

Spaanse onderscheiding voor duurzame restauratie

bouwbreed Premium

grijpskerk/barcelona ­ Directeur/eigenaar Hendrik Gjaltema van het gelijknamige impregneerbedrijf uit Grijpskerk heeft uit handen van wethouder Antonio Gallego van Barcelona een onderscheiding ontvangen voor duurzaam restauratiewerk aan de historische gevels in de stad. Dampdoorlatende impregneer­ en injectiemethoden hebben grote indruk op de Spanjaarden gemaakt. Volgens Gjaltema levert dat een duurzame kwaliteit van de restauraties op, die ze in Spanje tot nog toe niet gewend waren.

Hendrik Gjaltema (57) is trots op zijn onderscheiding maar ziet haar vooral als waardering voor de werkzaamheden en de inzet van ‘zijn jongens’. Ruim 15 jaar terug stapt Gjaltema na een werkzaam leven uit de gangbare bouwwereld, die in zijn ogen ten onrechte steeds meer ambachtelijkheid verliest. Vervolgens richt hij Gjaltema Impregneerbedrijf BV op, dat inmiddels een jaaromzet van 1 miljoen euro draait en waar tien mensen werken. De onderneming richt zich vooral op restauraties en het oplossen van vochtproblemen. Bij toeval komt Gjaltema met de stad Barcelona in aanraking. Het is zo’n zeven jaar terug als een in Spanje woonachtige kennis Gjaltema vraagt zich te buigen over de vochtproblemen in het metrostelsel van Barcelona. Hendrik Gjaltema: “De boel lekte daar flink. Eerst was er een ander bedrijf mee bezigt geweest, maar die had de problemen niet kunnen oplossen.”

Dampdoorlatend

Uiteindelijk wist Gjaltema, die door de klus voor het eerst van zijn leven in een vliegtuig zat, het probleem samen met bedrijf Remmers Bouwchemie uit Hoogeveen op te lossen. Dat succes resulteert meteen in nieuw werk: iets doen aan het optrekkend vocht in historische gebouwen in de stad Barcelona. Volgens Gjaltema is door de werkwijze van zijn bedrijf een wereld opengegaan voor de Spanjaarden. “Tot voor kort was er totaal geen oog voor duurzaamheid in de Spaanse bouw. Als er ergens iets lekte, gebeurde er helemaal niets of er werd gewoon even iets tegenaan gesmeerd. Zo van: dat komt nog wel een keer. Maar als je dat doet, zit je binnen een halfjaar weer met ernstige vochtproblemen. Maar door het gebruik van onze dampdoorlatende impregneer­ en injectiemiddelen, die nog niet eerder in Spanje waren toegepast, zien ze nu ook wel dat ze helemaal van de vochtproblemen af zijn.”

Opleidingen

Hierdoor krijgt het bedrijf uit Grijpskerk dermate veel opdrachten dat het vier jaar geleden heeft besloten een Spaanse dochteronderneming op te zetten: Gjaltema Bouwchemie SL. “Ik heb via het werk in Barcelona een Nederlandse dame ontmoet, Ingrid Feij, die alweer enige jaren bedrijfsleider van het Spaanse dochterbedrijf is”, licht Gjaltema de gang van zaken toe. Ook in Barcelona werken inmiddels tien Spaanse werknemers, die door ons bedrijf zelf zijn opgeleid. “Ik heb binnen mijn onderneming altijd veel aandacht besteed aan opleidingen.” Gjaltema verduidelijkt zijn visie: “Toen ik de Spaanse werknemers in dienst nam, wisten ze niets van de materialen en producten waarmee ze moesten werken. Dat moet je in zo’n situatie heel snel oppakken. Bovendien gaan de ontwikkelingen de laatste jaren zo snel dat je je kennis eigenlijk continu moet blijven bijspijkeren. Dat geldt trouwens niet alleen voor het Spaanse dochterbedrijf. In Grijpskerk, waar mijn zoon Marcel de dagelijkse leiding heeft, gebeurt eigenlijk al jaren hetzelfde.” In de wetenschap dat zijn zoon Marcel het impregneerbedrijf op termijn helemaal zal overnemen, kan Hendrik Gjaltema de gang van zaken binnen zijn beide ondernemingen met een gerust hart overlaten aan zijn bedrijfsleiders. Zelf houdt hij de zaak op gepaste afstand in de gaten, waar nodig grijpt hij in. “Eens per kwartaal en soms wat vaker reis ik af naar Barcelona.” Tot februari is de orderportefeuille flink gevuld met zeven restauratieprojecten. Bovendien heeft Gjaltema een Spaans werk van een heel andere orde: “We mogen in Barcelona de vloer van een parkeergarage met een oppervlakte van 10.000 vierkante meter vernieuwen.” Gjaltema is momenteel bezig met het schoonmaken van de gevel van een pand aan de Stationsstraat in Groningen. Foto: FPS/Jos Schuurman

Reageer op dit artikel