nieuws

Spaanse architect presenteert ontwerp provinciehuis Haarlem

bouwbreed Premium

haarlem – Een ondergrondse statenzaal, een kantorengebouw met tweehonderd werkplekken en een ondergrondse parkeergarage.

Dat zijn de kernelementen van het provinciehuis dat de Spaanse architect Josep LluÌs Mateo heeft ontworpen voor de provincie Noord-Holland. ìHet project omvat tevens de integratie van twee monumentale gebouwen waaronder het Paviljoen Welgelegen uit de achttiende eeuwë, aldus een toelichting van Meteo. De bouw begint volgend jaar mei. De nieuwbouw kost circa 20 miljoen euro. Het provinciehuis verrijst aan de rand van Haarlem in een parkachtige omgeving. De ondergrondse statenzaal wordt voorzien van een grote glazen lichtstraat. De werkruimten daarentegen liggen boven de grond. Enkele gedeelten van de monumentale panden die in de twintigste eeuw zijn gebouwd, worden afgebroken. Het provinciehuis wordt in staal en glas vormgegeven. De Spaanse architect maakte naam met de bouw van de Technische Beroepsopleiding La Bastida in Barcelona en met de verbetering van het middeleeuwse stadscentrum van Ullastret. Dit Catalaanse dorp is uitgeroepen tot Nationaal Historisch Monument. Josep LluÌs Mateo ontwierp verder onder meer woningen die in Den Haag werden gebouwd. Zijn plannen voor de renovatie van de Dierentuin van Parijs werden daarentegen niet gerealiseerd.

Reageer op dit artikel