nieuws

Schooperen is zink opbrengen met vlam

bouwbreed Premium

Schooperen is zink opbrengen met vlam

den haag – In het artikel over de Rietveldacademie in Cobouw van 4 oktober op de pagina Techniek is een onjuistheid geslopen. Er wordt gesproken van ‘de schoppeerlaag, de elektrolytisch aangebrachte zinkcoating, …’. Dat is in twee opzichten onjuist. Om te beginnen is het een schoopeerlaag en bovendien is het geen elektrolytisch aangebrachte coating. ‘Schooperen’ is zinkspuiten, het opbrengen van zinkdraad met de vlam van een metalliseerpistool. Daardoor ontstaat een deklaag van gestold zink op een vooraf blank gestraald ijzer- of staaloppervlak. De laag is vrij poreus en vraagt om afwerking, maar kan bijvoorbeeld ook op aluminium worden aangebracht. Als hetzelfde wordt gedaan met zinkpoeder, heet het ‘schoriseren’. De zinklaag heeft een dikte van 25 tot 250 micrometer. De correcte betekenissen zijn te vinden in de brochure ‘Spraakverwarring bij het verzinken’, een uitgave van de Stichting Doelmatig Verzinken in Scherpenzeel.

Reageer op dit artikel