nieuws

Rotterdam schrijft driekwart plannen voor kantoren af

bouwbreed Premium

rotterdam – De gemeente Rotterdam legt driekwart van de plannen voor kantoorgebouwen stil. Volgens wethouder M. Pastors laten projectontwikkelaars terreinen braak liggen omdat zij bang zijn voor leegstand. Door een groot deel van de plannen in de onderste la te stoppen, wil de bestuurder de ontwikkelaars aan het werk zetten.

Bij de selectie van de plannen geven haalbaarheid en de financiële daadkracht van de projectontwikkelaar de doorslag. Over de vraag wie de projecten gaat beoordelen, moet de wethouder van ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en grondbeleid even nadenken. ‘Wij’, klinkt het opgelucht. De gemeente bepaalt wie verliest. Ontwikkelaars die afvallen moeten met een beter plan komen. Nieuwe koopwoningen genieten bij de bestuurder de voorkeur. Daarbij juicht de man van Leefbaar Rotterdam het toe om bestaande kantoorpanden om te bouwen naar woningen. Naast het in gang zetten van nieuwe bouwactiviteiten, zorgt de opschoning van de markt voor hogere huurprijzen. Een lokkertje waarmee Pastors projectontwikkelaars voor de herstructureringen hoopt te winnen. Want de bestuurder is ervan doordrongen dat hij de ondernemers nodig heeft. ‘Zij hebben het geld. Niet de gemeente.’ De politicus stoort zich aan de huidige werkwijze. ‘Er wordt met projectontwikkelaars gesproken alsof ze de komende vijf jaar aan de slag kunnen. Maar een groot deel van de projecten is pas over veertig jaar aan de beurt.’ Pastors ergert zich aan de enthousiaste plannenmakerij. ‘Projectontwikkelaars willen het liefst dat hun plan doorgaat en alle andere niet. En dan willen ze direct aan de slag.’

Reageer op dit artikel