nieuws

Rendement vaak krap in Deense aannemerij

bouwbreed Premium

Rendement vaak krap in Deense aannemerij

kopenhagen – Het aantal Deense bouwfirma’s in de mkb-categorie met een gebrekkig of helemaal geen rendement neemt toe. Dat stelt werkgevers- en brancheorganisatie Byg vast in de jaarlijkse economische analyse van de gang van zaken bij de leden. Het aantal aannemers dat in 2001 in de rode cijfers belandde, groeide vergeleken met een jaar eerder met 1 procent naar 12,5 procent. Nog eens 29 procent had in 2001 een rendement van minder dan 3 procent. Het jaar daarvoor haalde 26 procent van de ondernemers dat rendementscijfer niet. Gemiddeld was het rendement 5,8 procent, een lichte verbetering (plus 0,3 procent). Een positieve uitkomst is ook dat de loonkosten blijken te zijn gedaald, namelijk met 6,6 procent. Per uur bedroegen de loonkosten in het westen van Denemarken 34 euro een in het oosten krap 38 euro. Negatieve zaken waren daarentegen weer een dalend bedrijvigheidsniveau en aanzienlijk hogere rentekosten. Dat laatste werd veroorzaakt door de lange krediettermijnen die aan de afnemers worden toegestaan (circa 76 dagen) en de verkorting van de termijn van de btw-afdracht, aldus Byg, dat voor de analyse in totaal 460 boekhoudingen doorlichtte.

Reageer op dit artikel