nieuws

Raadsmeerderheid voor aanleg metro

bouwbreed Premium

amsterdam – Amsterdam heeft over een kleine tien jaar een nieuwe metrolijn van Amsterdam-Noord naar Zuid/WTC. De vijftien leden van de PvdA-gemeenteraadsfractie zijn unaniem voor aanleg, mits de materieelkeuze door een onafhankelijke commissie onder de loep wordt genomen. Ook vraagt de fractie wethouder Dales extra dekking te zoeken voor een mogelijke overschrijding van de begroting.

Raadslid A. Bijlsma heeft de afgelopen maanden het dossier van de Noord-Zuidlijn minutieus bestudeerd. Hij heeft de fractie maandagavond voorgesteld akkoord te gaan met de aanleg, maar hij wil zich nog niet neerleggen bij de komst van klassieke metrotreinstellen. Tezamen met de gemeenten in de regio zou moeten worden bekeken of de lijn niet beter kan worden gebruikt voor een lightrail-systeem. Dat maakt volgens de sociaal-democraten de lijn beter geschikt voor uitbreiding naar bijvoorbeeld Zaanstad en Purmerend in het noorden en Hoofddorp in het zuiden. Verder twijfelt de PvdA aan de financiÎle ramingen. Het college meent dat de lijn voor een totaalbedrag van 1,4 miljard euro kan worden aangelegd. Bijlsma schat de risicoís wat anders in. Wethouder Dales moet daarom middelen reserveren voor een mogelijk extra uitgave van enige miljoenen. Met de aanvullende eisen van de PvdA lijkt de wethouder te kunnen leven.

Verzekering

De gemeenteraad neemt vanavond het definitieve besluit over de nieuwe metrolijn. De twee andere collegepartijen, CDA en VVD, hebben al eerder laten weten de aanleg te steunen. Ook oppositiepartij D66 gaat akkoord, in tegenstelling tot GroenLinks. Dales haalde afgelopen week nog fel uit naar GroenLinks. Het was in het vorige college juist GroenLinks-wethouder K-hler die akkoord ging met een forse gemeentelijke bijdrage aan de Noord/Zuid-lijn. Bijna een kwart van de kosten komt voor rekening van Amsterdam. De gemeente blijkt nog geen overeenstemming te hebben met verzekeraars over de premie voor de ëconstruction all risksí-verzekering. Verzekeraars willen pas onderhandelen over de premiehoogte als de raad definitief heeft ingestemd met de aanleg. Door ernstige verslechteringen op de internationale verzekeringsmarkt, zo schrijft Dales aan de raad, zien verzekeraars zich genoodzaakt tot aanscherping van het acceptatiebeleid.

Reageer op dit artikel