nieuws

Prijsexplosie zit Spaanse huizenkopers dwars

bouwbreed Premium

madrid – Spanje is danig in beroering omdat de huizenprijzen veel meer stijgen dan was voorzien. Voor nieuwe huizen zijn de prijzen in 2001 met 14,2 procent gestegen, voor bewoonde huizen met 18,3 procent. In vier jaar tijd gaat een om een stijging van meer dan 50 procent.

Volgens minister ¡lvarez Cascos van openbare werken is daarmee het bewijs geleverd dat het goed gaat met Spanje, ‘want kennelijk kunnen de Spanjaarden die prijzen betalen’. Die opmerking werd hem niet in dank afgenomen door de oppositie. De socialisten laken het in hun ogen antisociale beleid van de regering-Aznar, omdat jonge mensen vaak noodgedwongen tot hun dertigste bij hun ouders blijven wonen aangezien het geld ontbreekt voor een eigen huis of appartement. Anderen werden het slachtoffer van de aandrang om naar de beurs te gaan met de spaarcenten. Typerend voor die situatie is het verhaal van een 35-jarige man die voor de radio het verhaal vertelde hoe hij zes jaar geleden zijn ÈÈnkamerappartement had verkocht voor 36.000 euro. Met dat geld ging hij naar de beurs. Vorig jaar september had hij zijn geld meer dan verdubbeld. Nu hebben zijn aandelen nog een waarde van 18.000 euro. Zou hij zijn appartementje willen terugkopen dan moet hij minstens 60.000 euro op tafel leggen.

Hosannastemming

Juist nu beleggen op de beurs geen aanrader is, kopen veel Spanjaarden weer huizen, vaak alleen maar uit beleggingsmotieven. Er is dus veel vraag en dat verklaart de hosannastemming in de aannemerswereld. Andere oorzaken zijn de gestegen lonen (in zes jaar tijd met 14,5 procent) en de gestegen grondprijzen (met 20 procent). Tegelijkertijd daalden de hypotheekrentes met 5 procentpunten tot gemiddeld 4,8 procent. De regering schuift de schuld door naar de lokale overheden, die onvoldoende bijdragen aan het bouwrijp maken van grond, zodat de grondprijzen minder onder druk komen te staan. De socialisten zijn voorstander van meer subsidiebouw en verlaging van de btw-tarieven. Intussen is al berekend dat de huizenprijzen dit jaar gemiddeld met 12 procent zullen stijgen.

Reageer op dit artikel