nieuws

Pensioenfonds moet knip dichthouden

bouwbreed

den haag – Als het aan staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken ligt, storten bedrijfspensioenfondsen premies in het vervolg niet meer terug naar de onderneming. De demissionaire bewindsman wil met de maatregel de slechte positie van pensioenfondsen verbeteren.

De bestuurders van de fondsen kampen onder invloed van het slechte beursklimaat met een gevaarlijk lage dekkingsgraad. Naast aanpassing van de wet wil Rutte dat fondsbestuurders uitzoeken of het mogelijk is de terugbetaalde premiebedragen bij de ondernemingen weg te halen en alsnog aan in het pensioenfonds te stoppen. ‘Ze hebben een te mooie auto laten rijden op te weinig benzine’, becommentarieert de VVD’er maandag in het Financieele Dagblad het gevoerde beleid. Rutte wil de problemen met de bedrijfspensioenfondsen in drie stappen oplossen. Eerst wil hij uitzoeken wie in het verleden overwinst heeft teruggegeven aan de onderneming. Als dat bekend is, kan er gepraat worden over het teruggeven van het geld. Mocht tot terugbetaling aan het pensioenfonds worden besloten, dan kijkt bijvoorbeeld de Rijkswijkse bouwer HBG tegen een schadepost aan van 80 miljoen euro; de premie die tussen 1997 en 2000 door het pensioenfonds werd betaald aan het concern. ‘De terugstortingen zijn geheel volgens de regels en afspraken met de bonden verlopen’, verdedigt woordvoerder A. Pronk zich. Hij vraagt zich af of het mogelijk is met terugwerkende kracht eerder gemaakte te veranderen. Pensioendeskundige A. Oosenbrug vindt het voorstel van Rutte mosterd na de maaltijd. ‘Terugstorten is nu door de beursmalaise niet aan de orde. De wal heeft het schip gekeerd.’ De situatie van de pensioenfondsen onderling is volgens de hoogleraar aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam ook niet te vergelijken. ‘Fondsen van bijvoorbeeld Shell en Unilever, waarbij terugstorten aan de orde was, zitten nog niet in de problemen.’ Het effect van de sterk geslonken reserves moeten volgens Rutte niet worden overdreven. ‘Er is geen reden voor paniek. Ons pensioenstelsel is niet door het ijs gezakt.’ Van de Pensioen- en Verzekeringskamer moeten de fondsen binnen een jaar de dekking weer op pijl hebben. Rutte steunt de toezichthouder bij deze eis. ‘ Moet je je eens voorstellen dat je een ondernemingspensioenfonds langer de tijd geeft. In de tussentijd kan dat bedrijf omvallen’, schetst Rutte in Het Financieele Dagblad het probleem.

Reageer op dit artikel