nieuws

Opnieuw vertraging bouw Schuytgraaf

bouwbreed

ARNHEM ­ Bijna leek het pleit beslecht. Maar een nieuw schorsingsverzoek van de Arnhemse actiegroep Geen S101 bij de Raad van State betekent opnieuw uitstel voor de woningbouw in Schuytgraaf. De zoveelste tegenvaller in een groeiende reeks van kamsalamanders, rugstreeppadden en bezwaarschriften. Het wachten vergt het uiterste van de betrokken bouwbedrijven.

Actiegroep Geen S101 voert al jaren strijd met gemeente en provincie over de ontsluiting van de toekomstige wijk, waar de komende tien jaar 6500 woningen moeten verrijzen. Bewoners van aangrenzende stadsdelen vrezen verkeersoverlast. Directeur K. Blom van Grondexploitatiemaatschappij Schuytgraaf wil liever niet te lang stilstaan bij de nieuwe tegenslag. “We willen heel graag nog dit jaar met de verkoop van de woningen beginnen”, zegt hij. Ondanks het getemperde consumentenvertrouwen houdt hij de moed erin. “De druk op de woningmarkt is erg hoog. Voor Schuytgraaf hebben zich al zevenduizend belangstellenden gemeld.” Als alles meezit, is voor de bouwers eind eerste kwartaal 2003 de weg vrij. “We hadden er echt op gerekend dat we dit jaar na de bouwvak konden beginnen”, zegt D. Brouwer van aannemersbedrijf Gerritsen uit Renkum. De middelgrote bouwonderneming heeft voor de eerste fase 123 woningen op de planning staan. Schuytgraaf is een omvangrijk project voor het aannemersbedrijf, dat ook actief is op Vinex­locatie Westeraam bij Elst. “Daar kunnen we nu gelukkig beginnen met bouwen”, geeft Brouwer aan hoe de druk enigszins van de ketel kan worden gehaald.

Moedeloos

Commercieel manager B. Peters van Kuiper Bouwgroep wordt moedeloos van het voortdurende uitstel. Het bedrijf bouwt de eerste honderd woningen in Schuytgraaf. “Een heel stuk van onze jaarproductie. We moeten iedere keer opschuiven in de planning, dat kun je niet blijven doen. De bestedingsmarkt is al niet zo geweldig.” Voor de vaste kern van Kuiper Bouwgroep heeft de vertraging geen personele gevolgen. “Bouwers hebben al twee jaar mensen in dienst die ‘binnenkort’ moeten beginnen”, schetst ook C. Jagtman, directeur van Amstelland Ontwikkeling Wonen, het probleem. Desondanks ziet Jagtman de toekomst zonnig in. Hij noemt de procedure die de actiegroep heeft aangespannen een achterhoedegevecht. “Het is de laatste stuiptrekking”, degradeert Jagtman het bezwaar. “Het levert wel een hoop irritatie en renteverlies op. Tot nog toe is door alle betrokken partijen samen honderden miljoenen geïnvesteerd.” Hoe groot de financiële schade is voor GEM Schuytgraaf, wil directeur Blom niet zeggen. Toekomstige tegenvallers verwacht hij nu niet meer.

Reageer op dit artikel