nieuws

NVM ziet verhuislust afnemen

bouwbreed

nieuwegein – De handel in huizen heeft in de periode juli-september een flinke tik gekregen. Stegen de verkopen in het derde kwartaal van 2001 nog met 9 procent, dit jaar daalde de omzet in geld met 11 procent. De daling is volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars vrijwel uitsluitend het gevolg van het afgenomen aantal transacties.

In het derde kwartaal verkochten de makelaars van de NVM 31.398 woningen. Dat betekent een daling van 8,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Gemiddeld stonden de woningen 58 dagen leeg. Appartementen en tussenwoningen gaan het snelste van de hand. De prijs van de woningen steeg het derde kwartaal gemiddeld met 0,3 procent tot 206.000 euro. De ontwikkelingen per regio laten grote verschillen zien. In Amsterdam daalden de prijzen met 4,1 procent. Ook Groningen (minus 2,9 procent), de regio Den Bosch (min 1,4 procent) en Den Haag (min 1,3 procent) leverden in.

Stabilisering

Wie een woning kocht in Zeeland moest daarentegen met 7,7 procent meer geld over de brug komen. De prijzen stijgen ook nog steeds in Zwolle, Almere (beide 0,7 procent) en Utrecht (0,6 procent). Ook wat betreft de gerealiseerde prijzen bestaan grote verschillen. Amsterdam torent met appartementen van 2578 euro per vierkante meter ver uit boven de rest van het land. In Rotterdam gaan de appartementen weg voor ruim duizend euro per vierkante meter minder dan in de hoofdstad. ‘Het aantal transacties op de woningmarkt was wat lager. Dat is in het derde kwartaal gebruikelijk’, aldus voorzitter O. Smit van de NVM. ‘Het aanbod en de tijd dat woningen te koop staan, nemen toe. Van een overspannen markt zijn we terecht gekomen in de situatie die zich kenmerkt door een normale verhouding tussen aanbod en verkopen.’ Smit wijst op de verbeterde betaalbaarheid van de woningen door de lage hypotheekrente en stabilisering van de prijzen. De NVM verwacht voor het vierde kwartaal een normale actieve markt en een matige ontwikkeling van de prijzen. Begin oktober stonden bij de NVM-makelaars 58.002 woningen te koop. Dat aantal ligt 3988 boven het niveau in het najaar van 2001.

Nieuwbouw

De makelaars constateren dat de oplevering van nieuwbouwwoningen stagneert. Voor 2002 wordt gerekend op de oplevering van 45.000 koop- en 15.000 huurwoningen. De NVM toont zich bezorgd over de afname ten opzichte van 2001 met ruim 30.000 woningen. Volgens de makelaars is nieuwbouw dringend noodzakelijk voor de doorstroming en een goede woningvoorraad.

Huurwoningen

In het middensegment van de huurwoningen bestaat grote krapte. Woningen tegen prijzen van 400 tot 600 euro per maand zijn lastig te krijgen. De druk zal volgend de NVM alleen nog maar toenemen. De makelaars voorzien een verhoogde toestroom van jonge tweeverdieners en starters. Ook meldt zich een grote groep 55-plussers. Het vinden van hoogwaardige huurwoningen wordt steeds moeilijker.

Reageer op dit artikel