nieuws

Nuon onderzoekt oude gasleidingen

bouwbreed Premium

Nuon onderzoekt oude gasleidingen

DEN HAAG – Energiebedrijf Nuon moet de ruim 3000 kilometer oude gasbuizen, die het bedrijf beheert, onderzoeken om vast te stellen waar gevaarlijke situaties aan het ontstaan zijn. Die aanbeveling doet de Raad voor de Transportveiligheid naar aanleiding van een gasexplosie, vorig jaar augustus in de Amsterdamse Czaar Peterstraat. Daardoor raakten twee personen zwaar gewond. De ontploffing werd veroorzaakt door een breuk van de gasleiding voor het huis. De vele kilometers ‘grijs gietijzeren buis’, die veelal reeds tientallen jaren onder de grond liggen, zijn volgens de raad gevoelig voor verzakking van de grond en verouderingsprocessen zoals corrosie. Bovendien was de communicatie tussen de betrokken instanties en bedrijven gebrekkig. De eerste melding over een gaslucht werd niet opgepikt door de woningstichting De Key. Toen 4,5 uur later de ontploffing plaatsvond, duurde het nog 4,5 uur voordat Nuon de gastoevoer kon afsluiten en de brand doofde. In de Nederlandse bodem liggen ongeveer 9174 grijs gietijzeren buizen. Daarvan wordt ongeveer 3178 kilometer beheerd door Continuon Netbeheer.

Reageer op dit artikel