nieuws

Noordwijk cre’ert natuurlijk woonklimaat

bouwbreed Premium

Noordwijk cre’ert natuurlijk woonklimaat

Elke plaats heeft zijn eigen bouwprojecten. In deze rubriek worden de belangrijkste bouwlocaties van een specifieke gemeente belicht. Vandaag Noordwijk. Noordwijk in Zuid-Holland staat bekend als internationale badplaats die toeristen van heinde en verre trekt. Daarnaast worden er grote congressen gehouden en komt het vrijwel elk jaar op televisie als het voetbalelftal van Oranje zijn intrek neemt in hotel Huis ter Duin. Veel minder bekend bij het algemene publiek is het aantrekkelijke woonklimaat in Noordwijk. De gemeente is opgesplitst in twee kernen: Noordwijk aan Zee en Noordwijk-Binnen. Daartussen ligt een brede groene strook. Noordwijk aan Zee behoeft eigenlijk geen betoog met zijn lange drukbezochte boulevards langs het strand en hotels. Noordwijk-Binnen is een monumentale dorpskern met vele riante herenhuizen. Hier heerst rust en sereniteit. De oudste, bestaande bebouwing stamt uit de veertiende eeuw. De eerste sporen van bewoning zijn nog veel ouder, tot ongeveer 2000 jaar voor Christus. Ten oosten van Noordwijk-Binnen worden twee nieuwe woonwijken ontwikkeld. Tussen 2003 en 2008 worden in Boechorst 700 woningen gebouwd. Aansluitend komen in Offem-Zuid nog eens 700 woningen. Aangezien Noordwijk wordt omgeven door prachtig natuurschoon – de duinen en bloembollen – houdt de gemeente rekening met een milieuvriendelijke invulling van de wijk. In de zes buurten van Boechorst vormen hoofdzakelijk groene hoven de stedenbouwkundige structuur. Hierdoor ontstaat een intieme sfeer met voor elke buurt haar eigen karakteristiek. Waar mogelijk wordt het regenwater opgevangen en weer gebruikt als grijs water in de woningen. Waterpartijen zullen in de buurten zichtbaar worden gemaakt. De eerst te ontwikkelen buurt De Peterhof biedt vrije kavels langs een waterpartij. Aan de binnenzijde komen dertien sociale koopwoningen die uitzicht krijgen op een plantsoen en water. Waarschijnlijk krijgen deze woningen een markante dakkap met een doorlopende arcade. Aan het water verrijzen circa 28 appartementen die worden besloten met twee hoektorens. Verder worden acht villa’s gebouwd met een steiger. De villa’s worden ontsloten door bruggetjes over het water. Het plan De Voorhof bestaat uit gestapelde woningen, grondgebonden woningen en kantoren. De appartementen worden geheel omringd door openbaar groen. Het zuidelijk deel van de Voorhof bestaat uit verschillende hoven met een binnenplein die een kleurrijke bestrating krijgt. De Narcissenhof ontleent zijn naam aan de vorm van de hoven. Ondanks de uniformiteit qua structuur krijgen de buitengevels van de woning hun eigen uitdrukkingsvorm, zodat ze goed herkenbaar zijn. Het Hof vormt het centrum van de Boechorst en is herkenbaar vanwege zijn carrÈvormige opzet. De ontwikkelaars streven naar een eenheid in kleur en materiaal met een robuust karakter. De rijtjeswoningen kunnen worden uitgebreid met erkers. Hagen vormen de afscheiding tussen de woningen in het project de Hagen. Ook hier worden de woningen overkapt door een expressieve dakkap. De woningen vormen in het noordelijk deel een lange wand, waarin de gevels elk hun eigen uitdrukking hebben door middel van architectonische accenten. De galerijen van de te bouwen appartementen in de Voorduinen worden voorzien van een glazen geluidsscherm. Tussen de appartementen en rijtjeshuizen is ruimte gepland voor speel- en groenvoorzieningen. Hierbij wordt als referentie het duinlandschap gehanteerd. Onder de appartementen bevindt zich de parkeerruimte voor de bewoners.

Reageer op dit artikel