nieuws

Nieuwe standaard Revit betekent einde van klassieke tekenkamer

bouwbreed Premium

capelle aan den ijssel ­ Het doek valt voor Autocad, het einde van het legendarische tekenprogramma komt in zicht. Autodesk, de producent en leverancier van de software, heeft gekozen voor Revit als standaard voor de toekomst.

De basis van Autocad is grafisch, een verzameling lagen met gegevens over punten, lijnen en richtingen. Revit daarentegen is gebaseerd op een numerieke relationele database. In de toekomst is een tekening dan ook niets anders dan het antwoord op een ‘query’ (zoekvraag) op het gebouwmodel in die database. Autodesk kondigde zijn strategische koerswijziging aan tijdens een slecht bezochte en saaie persbijeenkomst in het hoofdkantoor voor de Benelux in Capelle aan den IJssel. Toch zal de mededeling de bouw op haar grondvesten doen schudden. De klassieke tekenkamer zal haar functie verliezen, want met een gebouwmodel in een relationele database is tekenen overbodig. De computer is geen hulpmiddel meer bij het tekenen, maar neemt het tekenen over. De toekomst is aan de studio waar gebouwen en constructies worden gemodelleerd. De reden is eenvoudig: een numerieke relationele database is bruikbaar in alle fasen van een gebouw of constructie. Of het nu gaat om ontwerpen, inkopen, uitvoeren of beheren, het is altijd mogelijk de data van het gebouwmodel te koppelen aan de automatisering van die fase. Revit maakt het mogelijk om waarde toe te voegen aan alle schakels van de ‘value chain’. Het biedt de leverancier van software ontwikkelmogelijkheden die met Autocad ondenkbaar zijn. Het is even een vreemd gevoel, maar het oude vertrouwde tekenprogramma is na deze persconferentie obscuur geworden. Het wordt een relikwie uit een ver verleden waarin tekenaars over fysieke en later virtuele, geautomatiseerde tekentafels gebogen stonden.

Opstapje

Gebruikers van Autocad hoeven niet te schrikken. Velen zullen hun pensioen nog halen met de kennis en ervaring die zij hebben opgedaan. Autodesk stopt niet abrupt met de ondersteuning van Autocad, Architectural Desktop (ADT) en bijbehorende producten. Zij dienen zelfs nog als opstap voor het 3D­modelleren. “Klanten die heel sterk aan Autocad zijn verbonden en een stapje richting 3D willen doen, raden we ADT aan”, aldus S. Lazeroms, marketing manager voor de Benelux. “Maar wie van de op tekenen georiënteerde werkwijze af wil en meer het gedrag van gebouwen wil vastleggen, raden we Revit aan.” Met ‘het gedrag van gebouwen’ bedoelt hij, dat de relaties tussen objecten blijven bestaan, ook als de modelleerder een wijziging in het ontwerp aanbrengt. Als een deur is verbonden aan een wand, gaat hij mee bij verplaatsing van die wand. Als de wand wordt verlengd en de verhoudingen vastliggen, blijft de deur op de goede plaats. “Gedrag is wat het gebouwmodel doet als ik een wijziging doorvoer”, legt Lazeroms uit. “Werken met Revit is niet tekenen, maar het definiëren van het gedrag van een gebouw. Een tekening is slechts een ‘output’ van het gebouwmodel, dat ligt opgeslagen in de vorm van een database met relaties. Revit is relationeel, bevat gegevens over de relaties tussen de objecten in de database.”

Reageer op dit artikel