nieuws

Nieuwe coating houdt vijfentwintig jaar

bouwbreed Premium

rotterdam – De staalconstructie van het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam wordt door Smits Vastgoedzorg voorzien van een nieuw brandwerend systeem: Chartek 7. Dit is een systeem dat veel duurzamer is dan de tot nu toe gebruikelijke.

Nagenoeg geen enkel gebouw in Nederland met een stalen constructie aan de buitenzijde is voorzien van een duurzame brandwerende coating. Dat komt doordat de toegepaste verfsystemen alleen geschikt zijn voor huis-, tuin- en keukenbranden en slechts duurzaam aangebracht kunnen worden in een binnenmilieu. Dit zegt directeur F. Smits van Smits Vastgoedzorg. ‘De bovenste verdiepingen van het hoofdkantoor hangen in een staalconstructie die zich voor een groot gedeelte aan de buitenkant van het gebouw bevindt.’ Vijf jaar na de oplevering in 1992 constateerde Smits Vastgoedzorg voor het eerst op grote schaal gebreken aan de brandwerende coating op het staal, die na een onderzoek van TNO tot uiterlijk 2002 werd gegarandeerd. ‘Wij constateerden aanvankelijk loszittende stukjes coating, craquelÈ en kratertjes ofwel blistering. Door capillaire werking bladderde de coating in de loop der jaren steeds verder af. Nu hangen de lappen er op verschillende plaatsen bij.’ Smits ging vervolgens op zoek naar een remedie. ‘Ik heb zes producenten van brandwerende coating uitgenodigd voor een presentatie van hun producten. Maar zelfs de twee verfsystemen die als beste uit de test kwamen, voldeden niet in een laboratoriumopstelling. Geen van allen kon in elk geval een systeem leveren met een levensduur langer dan tien jaar.’ Verder dan opnieuw een coating aanbrengen en afwachten tot weer problemen ontstaan, kwamen de producenten niet. Uit het resultaat van een onderzoek onder begeleiding van het instituut COT volgde dat oplosmiddelen altijd worden ingesloten. Juist die insluiting zorgt in een buitenmilieu voor problemen die leiden tot de gebrekkige duurzaamheid. Dit was ook bij het gebouw van Unilever het geval. Smits: ‘Bij het lossnijden van kleine stukjes coating rook je direct het oplosmiddel. In feite gebeurt er hetzelfde wanneer je een pot verf voor jaren weg zet. Aan de bovenzijde ontstaat een hard vel, terwijl de verf eronder nog vloeibaar is.

Steigerwerk

Unilever wilde uiteraard een systeem dat wel duurzaam was, niet in de laatste plaats omdat onderhoud aan de stalen constructie van het gebouw van architectenbureau J. Hoogstad alleen met omvangrijk en dus kostbaar steigerwerk is uit te voeren. Smits: ‘In de utiliteit worden over het algemeen coatings toegepast bedoeld voor huis-, tuin-, en keukenbranden ofwel cellulosebranden. In de offshore en petrochemische industrie wordt voornamelijk gewerkt met verfsystemen voor hogedruk-vloeistofbranden. Gezien de bijzondere eisen van het gebouw en de bereikbaarheid voor inspectie met behulp van omvangrijk steigerwerk, zijn we ons gaan verdiepen in dit type coatings.’ Konden de producenten van reguliere systemen een levensduur van tien jaar garanderen, de coatings voor hogedruk-vloeistofbranden gaan volgens Smits zeker vijfentwintig jaar mee.

Reageer op dit artikel