nieuws

Negen producenten domineren in Nederland de markt voor bitumen

bouwbreed Premium

den haag – De Nederlandse bitumensector, door de Europese Commissie (EC) verdacht van kartelvorming, wordt gedomineerd door negen grote producenten. Dat blijkt uit informatie van brancheorganisatie Benelux Bitume.

De negen ondernemingen zijn volgens de in-Antwerpen gevestigde belangenvereniging goed voor meer dan 90 procent van het totaal aantal verkochten bitumen. Het gaat om de producenten Esso, Kuwait Petroleum, Shell, Veba-oil, Kuwait Petroleum, Esha, Nynas, TotalFinaElf en Kl-ckner Bitumen. ‘Deze bedrijven zijn behalve producent ook vrijwel allemaal grote leveranciers’, aldus een woordvoerder van Benelux Bitume. Volgens hem is de rest van de markt in handen van ‘een aantal kleinere spelers’. Donderdag werd bekend dat de EC invallen heeft gedaan bij meerdere producenten en leveranciers van de grondstof voor asfalt en dakbedekking. De bedrijven worden ervan verdacht illegale prijsafspraken te maken. In de zoektocht naar bewijzen van kartelvorming bezochten de Europese ambtenaren ook een aantal grote wegenbouwers, waaronder in ieder geval HBG-en Heijmans. Behalve in Nederland werden ook ‘bedrijfszoekingen’ verricht in Belgi’, Duitsland, Portugal en Spanje. Veel van genoemde bitumenproducenten zijn internationaal opererende olieconcerns. Of er inderdaad sprake is van kartelvorming, kan de zegsman van Benelux Bitume niet bevestigen. ‘Wij houden ons als branchevereniging niet bezig met prijzen. Ik weet zelfs helemaal niets van prijzen af. Benelux Bitume verzorgt alleen de technische ondersteuning.’ De NMa heeft bevestigd dat ze de EC heeft geassisteerd bij de recente invallen. Een verband met het onderzoek naar bouwfraude is er volgens de organisaties niet. Directeur J. Wortelboer van de Nederlandse bitumenproducent Esha heeft echter zijn twijfels. ‘Tuurlijk is er een relatie’, zegt hij, wijzend op de asfaltbranche, die eveneens verdacht wordt van kartelvorming. De NMa onderzoekt of de asfaltproducenten de markt verdelen en kunstmatig de prijzen hoog houden. Wortelboer laat in het midden of er ook bij Esha een inval heeft plaatsgevonden. ‘De bitumensector ligt onder vuur en daar maken wij deel van uit’, zegt hij.

Keten

De afnemers van de bitumen lijken zich vooralsnog niet druk te maken over het bestaan van een mogelijk bitumenkartel. ‘Wij zitten een stap verder in de keten’, zegt directeur G. Woortman van Vebidak, de branchevereniging van bitumineuze dakdekkers. ‘De fabrikanten leveren aan de producenten van dakrollen en die leveren weer aan ons. Daar is sprake van normale marktwerking.-Sterker nog, de concurrentie is moordend.’ Brancheorganisatie Vianed van de grote wegenbouwers kan volgende week pas reageren.

Reageer op dit artikel