nieuws

Londen heeft dennenappel die verdraait en verjongt

bouwbreed

den haag – Uitzonderlijke hoogbouw. Daarover spreekt Philip Dilley, mededirecteur van Arup in Londen, op de Staalbouwdag. Het gaat vooral over het gebouw van verzekeringsmaatschappij Swiss Re.

Het nieuwe hoofdkantoor van Swiss Re in Londen is volgens Dilley een aanwinst voor het zakencentrum van Londen. Uiteraard door de hoogte van 195 meter, maar zeker ook door de opvallende vorm. De directeur vindt de dennenappelvorm opvallend. Het kantoor in aanbouw wordt ook wel aangeduid als ‘de augurk’. De stalen draagconstructie bestaat uit een complexe gevelbuis met verdraaiingen en verjongingen. Het Belgisch/Nederlandse consortium van Victor Buyck en Hollandia verwerken in dit frame ruim 10.000 ton staal. Vandaag of morgen rondt het consortium hun contract af met het aanbrengen van de laatste elementen van de draagconstructie. Oplevering van het gehele gebouw zal in het eerste kwartaal van 2004 plaatshebben. Arup treedt op als raadgevend ingenieur van architectenbureau Foster and Partners. Dit is nodig omdat de bijzondere hoofdvorm het constructief ontwerp en het detailleren uitermate complex maakt. Aan de basis voor de diagonale, buisvormige constructie van de gevelbuis staan de knooppunten: 18 stuks per verdieping en elk uniek in maatvoering. De constructie wordt per verdieping gebouwd en achteraf driedimensionaal ingemeten. Construeren, simuleren en berekenen van dit gebouw was alleen mogelijk in 3D CAD vanwege de uiterst kleine toleranties.

Reageer op dit artikel