nieuws

Limburg graaft Romeinse hoofdweg Via Belgica op

bouwbreed Premium

maastricht – De provincie Limburg begint over enkele weken met de eerste proefopgravingen van een historische Romeinse weg tussen Maastricht en Landgraaf. De ëVia Belgicaí, zoals de tweeduizend jaar oude route wordt genoemd, kan volgens een provinciewoorvoerder uitgroeien tot een belangrijke toeristische trekpleister in Zuid-Limburg.

Archeologen willen binnenkort in Voerendaal beginnen met het blootleggen van een stuk weg over een afstand van 15 meter. De Via Belgica, een stevige laag grind en keien van ongeveer 80 centimeter dik, ligt daar vlak onder het maaiveld verscholen. De weg is onderdeel van een veel grotere Romeinse hoofdweg tussen Boulogne-sur-Mer in Frankrijk en Keulen in Duitsland. In 45 kilometer doorsnijdt deze zes Limburgse gemeenten: Maastricht, Meerssen, Valkenburg, Voerendaal, Heerlen en Landgraaf. Het was vroeger een van de eerste ësnelwegení in Nederland, die werd gebruikt voor militaire troepenverplaatsingen en internationale handel. De provincie wil samen met de zes betrokken gemeenten meer bekendheid geven aan de geschiedenis van de weg en de bebouwing eromheen. Op die manier moet een toeristische, archeologische route ontstaan met herkenningspunten in het landschap. Nu al is in het Thermenmuseum in Heerlen de vloer te zien van een Romeins badhuis dat langs de Via Belgica heeft gestaan. In Landgraaf staat een Romeinse mijlpaal en in het Bonnefantenmuseum een vrouwenkopje uit een Romeinse villa die in Voerendaal stond.

Tijdvenster

Vorige week werd bij opgravingen definitief duidelijk dat in Valkenburg een Romeinse wachtpost heeft gelegen. Op deze plek komt een digitaal tijdvenster dat toeristen door middel van computeranimatie een beeld geeft van hoe de weg door Limburg heeft gelopen. Het is nog onduidelijk hoelang de opgravingen gaan duren. Het is niet de bedoeling bij bestaande bebouwing te graven. (anp)

Reageer op dit artikel