nieuws

Kraanwater belangrijk deel motorbrandstof

bouwbreed Premium

den haag – Paul Day tankt nog net niet uit de kraan, maar het scheelt niet veel. De Britse chemicus ontwikkelde AquaFuel, een milieusparende brandstof uit water, huishoudolie en diesel.

Volgens Day brandt het mengsel beter dan conventionele brandstoffen zodat er minder schadelijke stoffen als stikstofoxide vrijkomen. Het mengsel moet evenwel snel worden verstookt: olie en water mengen niet, zodat de alternatieve brandstof maar enkele weken stabiel blijft. Het Britse ministerie voor handel en industrie verstrekte Day een subsidie om zijn brandstof verder te ontwikkelen. De chemicus richtte daarvoor het bedrijf AquaFuel Research op. Nieuw is het idee voor de ‘aangelengde brandstof’ niet. (Olie)bedrijven experimenteren er al sinds jaar en dag mee. Tot nog toe mislukten alle proeven omdat olie en water niet mengen. Day stabiliseerde zijn AquaFuel met een toeslag op basis van ricinus- oftewel wonderolie. Het eindproduct werkt, want de ontwikkelaar verstookt het in de dieselmotor van zijn auto. De alternatieve brandstof vergt geen ingrijpende conversies aan de motor. AquaFuel komt naar verwacht pas over enkele jaren op de markt.

Reageer op dit artikel