nieuws

Koolhaas mag pand EU niet ontwerpen

bouwbreed

Koolhaas mag pand EU niet ontwerpen

brussel – Het Nederlandse architectenbureau OMA van Rem Koolhaas is buitengesloten bij een ontwerpwedstrijd voor een prestigieus gebouw voor de Europese Unie, omdat er op een van de paperassen een handtekening ontbreekt. Koolhaas leek de opdracht voor het scheppen van een nieuw vergadercentrum midden in Brussel voor topontmoetingen van Europese regeringsleiders al op zak te hebben. De Belgische premier Verhofstadt was immers zeer ingenomen met zijn idee’n. ‘Maar het besluit om een wedstrijd uit te schrijven, was al genomen’, zegt een woordvoerder van de Brusselse regionale premier De Donnea. Groot was dan ook de verbazing op het kantoor van Koolhaas, toen twee weken geleden een briefje binnenkwam dat OMA niet mag meedingen. Reden: een Belgische mede-ontwerper was vergeten de ‘verklaring van eer’ te ondertekenen; een soort bewijs van goed gedrag. ‘Ze hadden ook een inhoudelijk argument: er was iets niet goed met de multifunctionaliteit’, zegt een woordvoerder van OMA. Op Koolhaas’ kantoor overheerst de indruk dat dergelijke formaliteiten worden misbruikt om ervoor te zorgen dat er alleen nog maar Belgische ondernemingen mogen meedingen. Volgens de woordvoerder was de indruk ontstaan dat Koolhaas werd voorgetrokken. Daarom was de jury, die wordt voorgezeten door afgevaardigden van het Brussels gewest en van premier Verhofstadt, voor alle kandidaten heel streng.

Reageer op dit artikel