nieuws

Kartelpolitie kan baggerdeal blokkeren

bouwbreed Premium

nieuwegein/rijswijk – Nationale mededingingsautoriteiten kunnen de verkoop van Ballast Nedams baggerbelang aan HBG nog dwarsbomen. De transactie moet in diverse landen worden voorgelegd aan de kartelpolitie, bevestigt het Rijswijkse bouwconcern.

Maandagavond stemden de aandeelhouders van Ballast Nedam in met de afstoting van de baggeractiviteiten. Die komen voor 210 miljoen euro in handen van HBG, dat al een tweederde belang in het gezamenlijk baggerbedrijf Ballast HAM Dredging (BHD) heeft. Door de verkoop van de bagger behoren de financiÎle problemen van Ballast Nedam in ÈÈn klap tot het verleden. Eerder werd nog rekening gehouden met een verlies van ruim 100 miljoen euro over het gehele jaar. De transactie maakt HBG enig aandeelhouder van BHD, het op een na grootste baggerbedrijf ter wereld. Daarin schuilt ook meteen nog het enige gevaar voor een definitieve afronding van de overname. HBG kan in sommige landen weleens een te dominante positie krijgen op de baggermarkt. ìEr kleven inderdaad mededingingsaspecten aan deze overnameî, bevestigt woordvoerder A. Pronk van HBG. ìWe zullen de transactie dan ook in diverse landen moeten voorleggen aan de autoriteiten.î De zegsman verwacht echter geen al te grote problemen. ìVoor het einde van dit jaar zal de overname worden geformaliseerd.î Of de deal ook moet worden voorgelegd aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is nog onduidelijk.

Naam

De naam Ballast HAM Dredging blijft vrijwel zeker in zín geheel gehandhaafd. Omdat Ballast Nedam straks geen zeggenschap meer heeft over het baggerbedrijf zou een naamswijziging voor de hand liggen. Volgens HBG-woordvoerder Pronk doet dat echter ìgeen rechtî aan de medewerkers van Ballast Nedam die bij BHD in dienst blijven. Ook speelt mee dat sinds het samengaan van de baggerpoten van Ballast en HBG veel is geÔnvesteerd in een naam en een huisstijl voor het baggerbedrijf. HBG zelf staat aan de vooravond overgenomen te worden door branchegenoot BAM NBM. De NMa onderzoekt momenteel of een combinatie van beide bedrijven niet een te groot machtsblok op de Nederlandse bouwmarkt zullen vormen. Eerder gaf de Europese Commissie al goedkeuring voor de buitenlandse activiteiten. Volgens Pronk kan het oordeel van de NMa niet snel genoeg komen. ìEr wordt binnen HBG met spanning afgewachtî, aldus de woordvoerder. ìHet zou fijn zijn als de laatste hobbel ook is genomen. Dan kunnen we een nieuwe start maken en het verleden achter ons laten.î De NMa verwacht deze maand uitsluitsel te geven over de inlijving van HBG door BAMNBM.

Reageer op dit artikel