nieuws

Kamp wil kansen vergroten voor zelfbouwers woningen

bouwbreed Premium

rotterdam – Particulier initiatief op de woningbouwmarkt moet worden beloond, als het aan minister Kamp van Volkshuisvesting ligt. Daarom wil hij zo snel mogelijk de prijzen voor woningbouwgrond omlaag krijgen door onder meer concurrentie tussen woningbouwlocaties te bevorderen. Ook wil hij voor meer bouwgrond zorgen en ësnoeiení in de regels die snelheid en zelfbouw in de weg staan.

Hij benadrukte dat zaterdag tijdens de opening van de tweede woonmarkt bij het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Architecten, gemeenten en zelfbouwers waren daar bijeen om het groeiende aantal kavels voor particuliere bouwers te presenteren. Volgens het NAi zijn gemeenten, maar ook architecten, steeds serieuzer bezig met het aantrekken van zelfbouwers. Onderwijl groeit de belangstelling voor vrije kavels. Kamp wil de positie van gemeenten versterken, zodat die gemakkelijker grond kan verwerven voor woningbouw. Gemeenten moeten op die grond dan weer meer vrije kavels realiseren dan in het verleden. , ìDe grond is nu relatief duurî, erkent Kamp. ìMaar dat komt omdat er geen concurrentie op prijs en kwaliteit is tussen de verschillende woongebieden.î De ëgewone maní moet als er meer grond beschikbaar komt ook op een vrije kavel ook zijn eigen huis kunnen bouwen, denkt Kamp. In 2005 moet 33 procent van alle bouwgrond aan zelfbouwers worden uitgegeven. ìInmiddels ligt dat percentage al op 17 tot 18 procent. We gaan dus de goede kant opîí, aldus Kamp.

Vraag

Architecten merken ook dat de vraag naar zelfbouw toeneemt. Een groeiende groep architecten speelt in op die vraag door ontwerpen te maken waarin variatie mogelijk is. Zo heeft architectenbureau Het Mooiste Huis van Nederland uit Breda zijn naam gebaseerd op het ontwerp waarin die variatie mogelijk is. Bij het bureau Feekes & Colijn in Utrecht kunnen particulieren zelf knutselen via een interactief ontwerpprogramma tot ze de gewenste woning hebben. Met hulp van dat programma is een aantal woningen neergezet in Almere, waar een volledige wijk onder de noemer Gewild Wonen werd gebouwd.

Regels

Volgens de architecten en gemeenten was de aanloop naar de woonmarkt dit jaar een stuk serieuzer dan vorig jaar, ook al kwamen er dit jaar minder mensen naar het NAi. Toen werd de markt door zoín vierduizend mensen bezocht, nu waren het er zoín 2500, aldus een woordvoerster. Net als de minister, architecten en zelfbouwers, weten de architecten dat nog heel wat regels moeten worden vereenvoudigd om het ëwilde wonení werkelijkheid te laten worden, zo werd tijdens de woonmarkt in het NAi nog eens duidelijk. (anp)

Reageer op dit artikel