nieuws

Kabinet geeft fiat voor bouw tweede Coentunnel met tol

bouwbreed Premium

den haag – De Coentunnel krijgt twee wisselstroken en wordt uitgebreid tot twee keer drie rijstroken. Het kabinet heeft vrijdag besloten dat de bouw van de Tweede Coentunnel nog voor 2010 zal beginnen.

In combinatie met de aanleg van de Westrandweg en de N200 Halfweg is daarmee een bedrag van 1,1 miljard euro gemoeid. Het Rijk trok al eerder 904 miljoen euro uit voor de bestrijding van files rond Amsterdam. Voor de ontbrekende financiering van 200 miljoen euro, zoekt het Rijk een oplossing in de vorm van tolheffing. De tweede Coentunnel staat hoog op het verlanglijstje van de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven. Het kabinet kondigde op prinsjesdag al een versnelling van het project aan. De huidige Coentunnel is een vervelende flessenhals waar dagelijks files ontstaan. Na de aanleg van de nieuwe tunnel, telt de A10 ter hoogte van de Coentunnels acht rijstroken. Twee daarvan zijn zogenoemde wisselstroken, die open worden gesteld in de drukste spitsrichting. De gemeenteraad van Amsterdam liet begin dit jaar al weten dat het Rijk en het bedrijfsleven zouden moeten opdraaien voor het gat in de financiering. Het kabinet laat nu uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Werkgeversorganisatie VNO-NCW liet in een reactie weten dat het bedrijfsleven de mogelijkheden van publiek-private samenwerking graag wil bekijken.

Reageer op dit artikel