nieuws

Huiszoekingen in fraudezaak CuraÁao

bouwbreed Premium

willemstad In opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) op CuraÁao zijn dinsdag op drie plaatsen in Nederland en twaalf plaatsen op CuraÁao huiszoekingen verricht. De invallen waren volgens het OM noodzakelijk om nader bewijsmateriaal te verzamelen in de fraudezaak rond het luchthavenbedrijf Curinta NV op CuraÁao.

Bij het bouwbedrijf De Antillen NV in Willemstad, onderdeel van Koninklijke Wegenbouw Stevin, werden drie computers en een groot deel van de administratie in beslag genomen. De wegenbouwer voert een project van circa 4,4 miljoen euro uit voor het luchthavencomplex Hato op CuraÁao, waarbij de aanvoerwegen worden verbeterd en uitgebreid. Het OM zet vooral vraagtekens bij het exorbitante bedrag van ruim 400.000 euro dat voor de directievoering moet worden betaald aan het architectenbureau Progressieve Design. Daarnaast zijn er twijfels over de uitgevoerde werkzaamheden van de commissie die de voorbereidingen van het werk moest verzorgen. Deze commissie was aangesteld door toenmalig eilandgedeputeerde J. Middelhof, lid van de politieke partij FOL. Als gedeputeerde was hij tevens president�commissaris van Curinta. In de voorbereidingcommissie benoemde hij zijn oom E. Middelhof, advocaat en vertrouweling R. Diaz (huisadvocaat van de FOL) en twee andere vooraanstaande CuraÁaoÎnaars. Zij ontvingen samen ruim 400.000 euro voor hun adviserende rol, maar in werkelijkheid hebben zij geen meter werk verzet, zo hebben verschillende onderzoeken uitgewezen. Een van de huiszoekingen vond plaats in de woning van Middelhof. Hij ontkende dat dinsdagavond hardnekkig, maar zijn vrouw gaf toe bezoek te hebben gekregen van justitie. “Ze hebben wat papieren en een oude computer meegenomen.”

Topmensen

Ook Curinta en de oud�directeur van het overheidsbedrijf, M. Helburg, kregen bezoek van de justitiÎle autoriteiten, evenals een ambtenaar van de Dienst Openbare Werken in Willemstad. Deze laatste wordt verdacht van valsheid in geschrifte bij het opstellen van de documenten van het project. Ook de topmensen van De Antillen werden niet gespaard. De directeuren Lutgendorff, Slieker en Zwarts moesten de opsporingsambtenaren in hun woning dulden. Financieel directeur E. Zwarts reageert laconiek op de huiszoekingen. “Ik vraag mij af wat ze zoeken, want wij hebben niets te verbergen”, zo verzekert hij. Zwarts geeft toe dat uit het kantoor van De Antillen een belangrijk deel van de crediteuren� en debiteurenadministratie in beslag is genomen. Het OM op CuraÁao weigert bekend te maken op welke plaatsen in Nederland dinsdag huiszoekingen zijn verricht. Een woordvoerder van Koninklijke Volker Wessels Stevin wil wel bevestigen dat justitie dinsdag het kantoor van KWS in Utrecht heeft bezocht. “Daarbij is een deel van de administratie in beslag genomen”, aldus de zegsman.

Reageer op dit artikel