nieuws

Hijssysteem voor kozijnen spaart de rug

bouwbreed Premium

hoorn ­ Met een in eigen beheer ontwikkeld hijssysteem kunnen de medewerkers van de Hoornse TimmerFabriek (HTF) sinds enkele weken moeiteloos zware kozijnen van de opsluitbank verplaatsen naar de werktafel. Dat is beter voor de ruggen van de medewerkers en het levert minder beschadigingen aan de kozijnen op.

De fabricage van kozijnen mag dan grotendeels zijn geautomatiseerd, bij een aantal onderdelen van het industriële proces komt nog heel wat handwerk en als gevolg daarvan noodgedwongen ook veel tilwerk kijken. Met name het transport vanaf de opsluitbank vormt in alle timmerfabrieken nog altijd een probleem. Aan de arbo­eis dat een werknemer maximaal 25 kilogram mag tillen wordt dan ook maar liever voorbij gegaan. Met een hijsapparaat dat HTF in samenwerking met machinefabrikant Liftco uit Oosterhout ontwikkelde, is het tillen bij dit onderdeel van het productieproces geen probleem meer.

Eenvoudig

“Ons uitgangspunt bij het zoeken naar een oplossing was dat één man met het apparaat de handeling zou moeten kunnen verrichten,” vertelt HTF­directeur A. Reus. Bovendien moest het hulpmiddel eenvoudig te bedienen zijn, anders wordt het toch niet gebruikt. Als er tot voor kort een zwaar kozijn op de opsluitbank lag, moesten er altijd twee of soms wel vier man worden opgetrommeld om het een stukje omhoog te tillen en over de rand van de bank te leggen. Vervolgens schoven zij het kozijn via een rol op de werktafel.” Tijdens het productieproces bij HTF gaat het kozijn tegenwoordig niet meer van de opsluitbank naar een vaste werktafel, maar wordt een mobiele werktafel naar de opsluitbank verplaatst. Vervolgens schuift er een driehoekig stalen raamwerk over het kozijn dat op de opsluitbank ligt. Met de hand worden vervolgens drie beugels naar beneden geschroefd. Onderaan de beugels zijn stalen plaatjes bevestigd die onder het kozijn moeten worden gedraaid. Hydraulische wordt het kozijn vervolgens naar boven getild.

Geen grammetje

De hiervoor benodigde cilinders zijn bevestigd aan het stalen raamwerk. Wanneer het kozijn in het hijsapparaat hangt, transporteert de machine het kozijn vanaf de opsluitbank tot boven de mobiele werktafel en laat het vervolgens zakken. De man aan het hijsapparaat hoeft geen grammetje meer te tillen en kan het werk in zijn eentje af. Aan de mobiele werktafel vindt de verdere montage en bewerking plaats. Daarna wordt deze tafel met kozijn en al onder de dropsectie gereden en komt het kozijn in haken te hangen voor het vervoer naar de spuitinrichting. HTF heeft bewust gekozen voor een driehoekig raamwerk. Op die wijze gelden geen beperkingen ten aanzien van de kozijnmaten waarvoor het hijsapparaat wordt ingezet. Het kozijn hangt altijd veilig aan drie punten die voldoende stabiliteit garanderen. De machine loopt aan één zijde langs de opsluitbank via een kettinggoot die in de vloer is gemonteerd. Aan de andere zijde loopt de machine op zwenkwielen. Twee weken werkt HTF nu met het apparaat dat met veel ins temming door de eigen werknemers wordt gebruikt. Reus: “We hebben hier werknemers in dienst die in verband met rugklachten gedeeltelijk zijn afgekeurd. Maar door diverse hulpmiddelen bij het afkorten kunnen zij nu in principe ingeschakeld worden bij elk onderdeel van het productieproces.”

Interesse

Volgens Reus hebben andere timmerfabrieken inmiddels ook interesse getoond voor het hulpmiddel. Behalve arbotechnische redenen is ook de kleinere kans op beschadigingen van het kozijn een belangrijk argument om het productieproces verder te mechaniseren.

Reageer op dit artikel