nieuws

Handmatig duwen trekveren verleden tijd

bouwbreed Premium

HEERENVEEN – ITBB Apparaten- en Machinebouw in Heerenveen heeft een draaddoorvoerapparaat om trekveren door kunststof installatiebuizen te duwen ontwikkeld. Veel installatiebedrijven, grote handelsfirmaís en fabrikanten tonen interesse in het apparaat dat een besparing oplevert van meer dan 3000 euro bij 50 kilometer installatiebuizen.

Het draaddoorvoerapparaat bestaat uit een accuboormachine die zorgt voor de aandrijving van de aandrijf- en aandrukwielen die er bovenop zijn geplaatst. Via een metalen buis kan een trekveer in het aandrijfapparaat worden geschoven. Door de boormachine aan te zetten en de voorkant van het apparaat in de installatiebuis te houden, schiet de trekveer in de buis. Dat is veel sneller en makkelijker dan wanneer installateurs de draden zelf in de buizen moeten duwen. ìAls je het met de hand doet, ben je voor 25 tot 30 meter draad ongeveer 1,5 ý 2 minuten aan het duwenî, vertelt L. Jassies, directeur van ITBB. ìMet het draaddoorvoerapparaat gaat dit in twintig seconden. Een ander groot voordeel is dat de installateurs die vervelende beweging van het duwen van draden in de buizen niet meer hoeven te maken.î Volgens Jassies zijn er eerder al soortgelijke draaddoorvoerapparaten op de markt geweest. De veiligheid was echter een probleem. Daarom zijn ze niet meer verkrijgbaar. Het draaddoorvoerapparaat was in eerste instantie alleen bedoeld voor eigen gebruik van het installatiebedrijf van ITBB. Vanwege de grote interesse, overweegt men echter de vinding op de markt te brengen. ìWe zijn inmiddels twee maanden bezig met een duurtest en willen het apparaat nog wat optimaliseren,î vertelt Jassies. Wat de prijs wordt, is nog niet bekend. Ook weet Jassies nog niet wie het gaat produceren. ìWe hebben wel contacten met verschillende fabrikanten.î Het draaddoorvoerapparaat.

Reageer op dit artikel