nieuws

Groningse gemeenten ruziën over gemaal

bouwbreed Premium

Groningse gemeenten ruziën over gemaal

winsum ­ De gemeenten Winsum en Bedum in de provincie Groningen hebben een hoogoplopend conflict over de bouw van een nieuw gemaal bij Schaphalsterzijl in Winsum. Zonder het gemaal zouden delen van Bedum bij zware regenval onder water komen te staan. Volgens het Groningse waterschap Noordzijlvest is een nieuw gemaal noodzakelijk omdat de bodem in Groningen daalt door de aardgaswinning. Zonder een nieuw gemaal kan het waterschap niet garanderen dat het gebied droog blijft. De historische sluis die nu bij Winsum ligt, is een beschermd monument en is al jaren niet meer in functie. De gemeenteraad van Winsum kon dinsdagavond geen overeenstemming bereiken over het gemaal. De stemmen staakten bij zeven tegen zeven. Volgens een gemeentewoordvoerder van Winsum is de monumentale sluis voor de gemeenteraadsleden reden geweest om tegen de plannen te stemmen.

Reageer op dit artikel