nieuws

EU koopt Berlaymontgebouw voor 545 miljoen 

bouwbreed

brussel – De Europese Commissie en de Belgische staat hebben een akkoord bereikt over de aankoop van het Berlaymontgebouw in Brussel door de EU voor 545 miljoen euro. Dit bedrag wordt over een periode van 27 jaar betaald. De Belgische minister voor overheidsbedrijven Daems, en vice-president Kinnock van de Europese Commissie bereikten daarover een compromis.

Daems wilde aanvankelijk 680 miljoen euro, Kinnock begon met een bod van 420 miljoen. Het akkoord zal over een paar weken worden ondertekend. Het stervormige Berlaymontgebouw aan het Schumannplein, midden in de Europese wijk van Brussel, werd in het begin van de jaren negentig ontruimd om het asbestvrij te maken. Daarna zou het gebouw, waar de Europese Commissie zetelde, gerenoveerd worden. Aanvankelijk zouden de werkzaamheden vijf jaar duren, zodat het Berlaymontgebouw weer in 1996 beschikbaar zou zijn als hoofdkwartier van de Commissie, met ruim drieduizend ambtenaren. Maar zowel met de asbestverwijdering als de renovatie liep het goed fout door wanbeleid en corruptie.

Renovatie

De asbestverwijdering zou aanvankelijk 87 miljoen euro kosten, maar uiteindelijk werd dat ruim 130 miljoen euro. De renovatie zou 104 miljoen euro vergen, maar in 1997 was de prijs al opgelopen tot 324 miljoen euro. Minister Daems  noemde later een bedrag van 490 miljoen euro, maar volgens andere berekeningen zou de kostprijs voor de asbestverwijdering Èn renovatie bij elkaar minstens 1,4 miljard euro gaan bedragen. De renovatiewerken zouden volgens de laatste raming van minister Daems op 31 december 2003 zijn voltooid. Maar de Europese Commissie, die zich weer in het gebouw vestigt, meent dat ook die datum niet haalbaar zal zijn. Voor elk jaar vertraging van de renovatie oploopt, moet de Belgische staat 15 miljoen euro betalen aan de EU.

Reageer op dit artikel