nieuws

Eerste stap in Riause zandoorlog gezet

bouwbreed

Eerste stap in Riause zandoorlog gezet

jakarta – De eerste stap op weg naar een oplossing van de zandoorlog in de Indonesische provincie Riau lijkt gezet. Een Indonesische rechter heeft de eigenaren van de zeven baggerschepen die daar aan de ketting lagen, een boete van omgerekend 3000 dollar opgelegd wegens overtreding van de Transportwet. Zij hadden in plaats van de officiËle vergunningen kopieËn aan boord. Met deze boete lijkt de weg vrij voor de schepen om de Indonesische wateren weer te verlaten. Volgens bronnen bij het ministerie van Maritieme Zaken in Jakarta lopen Indonesische soldaten nog steeds op de hopperzuigers rond en heeft oud-admiraal Busran Kadri, die nu wetshandhaver bij Maritieme Zaken is, beloofd op de schepen te schieten als zij weg zouden durven gaan. Het vermoeden bestaat dat dit te maken heeft met het eventueel vervolgen van de baggerreders voor andere overtredingen. Daarbij gaat het dan om de Douanewet, de Milieuwet en om het stelen van zand. Het werkelijke probleem voor de baggersector is hiermee overigens nog steeds niet opgelost. De provincie Riau is de belangrijkste leverancier van zand voor grote landaanwinningsprojecten in Singapore. Die liggen nu vrijwel geheel stil, omdat door deze affaire geen baggerbedrijf meer zand durft te halen in IndonesiË. Elders in Zuidoost-AziË is eveneens vrijwel onmogelijk zand te krijgen.

Reageer op dit artikel