nieuws

‘Doodzonde voor imago detacheringsbranche’

bouwbreed

den haag ­ Na Bouwpartners dreigt wederom een grote arbeidsbemiddelaar in de bouw om te vallen. Seharo Bouwpersoneel staat volgens vakbonden en diverse afnemers aan de rand van een faillissement. Dat is doodzonde voor het imago voor de branche, vindt directeur F. Staallekker van Staabo Timmerwerken.

Een verlies voor de sector? Staallekker zul je het niet horen zeggen. Seharo was immers een rommelaar, vindt hij. Of zoals je wilt: een koppelbaas die altijd weer de mazen van de wet wist te vinden. Des te beter als het bedrijf van de markt verdwijnt, redeneert Staallekker. “Waar ik me druk over maak? Door bedrijven als Seharo moeten wij elke keer weer bewijzen dat er ook bedrijven in deze markt zijn die wel netjes zaken doen. Ik ben het zat om te moeten blijven opboksen tegen allerlei louche ondernemingen”, aldus de Staabo­directeur, die vermoedt dat zo’n 70 procent van de detacheerders in de bouw als koppelbaas aangemerkt kan worden.

TUSSEN KOP: Ondernemersprijs Seharo schaart hij daar zeker onder. “Als je 3,2 miljoen euro aan belastingen ontduikt, ben je een koppelbaas.” Volgens Staallekker staat Seharo al geruime tijd te boek als een dubieuze bemiddelaar. “Ze sponsoren ADO Den Haag, maken reclame op televisie en hebben een immens billboard langs de A13. Dat krijgt een normale detacheerder niet voor elkaar”, schetst hij. Wij in ieder geval niet. Het verbaasd me ook dat Seharo gecertificeerd is en dat Sahadew­Lall een ondernemersprijs heeft gewonnen.”

TUSSEN KOP: Gewaarschuwd Ook bij bouwbedrijven en andere afnemers was bekend wat voor soort onderneming Seharo was, meent Staallekker. “Wij hebben altijd gewaarschuwd voor Seharo. Toch gaat men met ze in zee. Waarom? Omdat ze gevoelig zijn voor de geschenken en reisjes die Seharo weggaf.” HBG sloot twee jaar geleden een groot contract af met Seharo. Na een jaar werd het alweer ontbonden. “Ze kwamen afspraken niet na en maakten fouten met de facturering”, zegt een woordvoerder van het concern. Volgens deze woordvoerder worden de contracten met arbeidsbemiddelaars elk jaar tegen het licht gehouden. “Nu blijkt dat wij dat terecht doen.”

Reageer op dit artikel