nieuws

De vicieuze oudedagscirkel

bouwbreed Premium

De vicieuze oudedagscirkel

De signalen staan donkerrood. Een tekort van 23 miljard maar liefst, zo’n 10 procent van de totale loonsom in Nederland. En dat allemaal omdat de beurs maar laag blijft staan. We hebben het dan over de pensioenfondsen. Door de gedaalde beurskoersen hebben zo’n 300 van de 900 pensioenfondsen in ons land een dekkingsgraad beneden de 100 procent. Foei, roept de Pensioen­ en Verzekeringskamer, dat mag niet. Aanvullen van het tekort kost echter de nodige centen. Uit de premies valt het voor de fondsen niet snel te halen. Op een andere manier betekent een forse stijging van de loonkosten. Dat is economisch behoorlijk schadelijk. De discussie hierover is een beetje schimmig. Het doet denken aan de waarschuwing van de Nederlandsche Bank twee jaar geleden over de hoge hypotheken en wat er allemaal niet zou kunnen gebeuren als de huizenprijzen zakken. Toen al stond op deze plek te lezen dat het in feite om papieren verliezen gaat. Iemand met een vaste rente merkt er nauwelijks iets van. Ook als hij/zij het huis verkoopt en een andere woning koopt, is het verlies beperkt. Immers, hij/zij verliest op het oude huis, maar behoeft ook minder te betalen voor het nieuwe. Zo is het in principe met aandelen ook. Als men maar snel genoeg uit de ict is gestapt, is de schade beperkt gebleven. Wie blue chips had of andere vaste waarden en heeft gehouden, heeft slechts een afwaarderingsprobleem. Zodra de koersen gaan stijgen, verdwijnt het papieren verlies vanzelf. Daar leek het deze week even op. De AEX hikte even over de 350 punten. Nog geen reden tot juichen, maar toch. Helaas zakte daarna de koers weer iets. In de bouw waren de ogen gericht op het Zweeds­Zwitserse ABB. Het ook in ons land bekende concern leverde dinsdag 60 procent in en woensdag nog eens 20 naar aanleiding van problemen en de verhalen over een asbestclaim. Donderdag pakte het bedrijf 11 procent terug. De laatste dag van de week bracht goed nieuws voor BAM NBM dat van de NMa eindelijk HBG mag inlijven. Een kleine koersdaling was de beloning. Een soortgelijke koersdaling gaf ook Wolters Kluwer te zien na het bericht dat Cobouw de uitgever verlaat. Ook dat is slecht voor de pensioenen. Er zijn legio mensen geweest die in beleggen een mooie gelegenheid zagen hun pensioenen veilig te stellen. Die moeten nu extra gaan betalen aan pensioenfondsen, terwijl zij zelf ook al koersverliezen hebben geleden. Geld voor nieuwe beleggingen blijft er niet over. De perfecte vicieuze cirkel.

Reageer op dit artikel