nieuws

Combinatie stabiliseert grond voor uitgraven

bouwbreed Premium

neum¸nster – Een sleuf graven en de bodem stabiliseren, is mogelijk met de gecombineerde graaflepel/bodemfrees die het Duitse Umwelt- und Technologie-Service (UTS) uit Stuttgart aanbiedt. Het systeem, dat in drie varianten leverbaar is, versnelt volgens de aanbieder vooral de aanleg van leidingen in het stedelijke gebied en spaart flink op de bouwkosten.

Het gereedschap kan met de standaard hydraulische aansluitingen van een graafmachine toe. De prijs van de combinatie ligt rond 60.000 euro. Op het systeem is patent aangevraagd. De combinatie past op elke hydraulische graver vanaf 16 ton. De producent beproeft het systeem in de taaie bodems in het zuiden van Duitsland. Volgens de fabrikant voldoet de voorziening daar aan de verwachtingen. Dezer dagen laat UTS de combinatie ook op Belgische bouwplaatsen testen. Het gereedschap vermindert het aantal handelingen die bijvoorbeeld de aanleg van een rioolleiding onder een geasfalteerde straat vergt. De frees snijdt de verharding over de benodigde breedte open en verkleint het asfalt tot een fijnkorrelig granulaat dat weer opnieuw kan worden gebruikt. Vervolgens graaft de machinist de gefreesde sleuf uit. De graafemmer heeft een compartiment met een doseur waarin een bindmiddel als kalk(cement) voor de bodem zit. De frees vermengt de toeslagstof met de grond die de graaflepel in dezelfde arbeidsgang uitschept. De machinist kan met het gestabiliseerde materiaal een eerder uitgegraven deel van de sleuf dichten. Deze werkwijze maakt het systeem volgens UTS uitermate geschikt voor het werk in nauwe straten. De graafmachine hoeft niet te draaien om uitgegraven grond in een vrachtwagen te storten. Hierdoor hoeft de aannemer geen logistiek plan te maken en lijdt hij niet onder vertragingen als gevolg van verkeersopstoppingen. Daarbij wordt de sleuf niet met ëvreemdí materiaal gedicht.

Kosten

Met dit in gedachten rekent UTS een financiÎle besparing van 18 euro per kubieke meter voor bij een gemiddelde jaarlijkse productie van 10.000 kubieke meter. Bij de traditionele aanpak kost een kubieke meter gemiddeld 25 euro. Daarin zijn de kosten voor afvoer en opslag van de uitgegraven grond en de aanvoer van nieuwe grond verrekend. Voor de eigen methode rekent UTS 7 euro per kubieke meter voor. De fabrikant biedt drie modellen aan. In alle uitvoeringen heeft de frees een toerental van 125 omwentelingen per minuut bij een oliedruk van 280 tot 315 bar. De freesdiepte is in alle gevallen 300 millimeter, terwijl de freesbreedte afhankelijk van het model 600, 800 of 1000 millimeter is. De schijven die het toeslagmateriaal doseren, draaien bij alle uitvoeringen maximaal 65 keer per minuut om. De toevoeging beloopt, afhankelijk van het model, 56, 68 of 85 kilo per minuut. De bunker bevat 460, 560 of 710 liter. De capaciteit van de graaflepel bedraagt 660, 820 of 1000 liter bij een schepbreedte van 820, 1000 of 1250 millimeter. Afhankelijk van de werkbreedte komt het eigengewicht van het gereedschap op 2560, 2770 of 3010 kilo. De afnemer kan alle uitvoeringen van een snelwisselaar laten voorzien.

Reageer op dit artikel