nieuws

Caterpillar: nieuwe graver goedkoper

bouwbreed

neum¸nster – Beduidend lagere bedrijfs- en onderhoudskosten rekent Caterpillar voor de bandengraver M316C voor. De elektronisch gestuurde motor voldoet aan de uitlaatgasnorm TIER II. Het lage geluidsniveau bezorgde de fabrikant in Duitsland de Blauwe Engel; een onderscheiding voor ‘stil’ materieel. Caterpillar monteerde in de cabine een luchtgeveerde en elektrisch verwarmde stoel die zich automatisch aanpast aan de machinist.

De motor wordt met behulp van een vergrote radiator gekoeld. Deze is op de bovenwagen gemonteerd in plaats van aan de zijkant. Op die manier vervuilt de radiator minder snel en ontstaat er minder lawaai wanneer de kraan bijvoorbeeld in een put draait. De radiator is met de ventilator op te klappen, wat de reiniging vergemakkelijkt. De ventilator is voorzien van een automatische toerentalregelaar. Het systeem past zo het vermogen af aan de hoeveelheid warmte die vrijkomt. Daardoor vermindert het brandstofverbruik. Caterpillar verminderde verder het gewicht van de hydraulisch verstelbare giek. Zonder de stabiliteit te verminderen, wordt de machine zo lager belast en neemt de levensduur van de graver toe. De fabrikant versterkte de constructie van de giek met zijplaten.

Ergonomisch

De producent noemt de stoel ÈÈn van een reeks ergonomische verbeteringen van de cabine. De cabine is standaard voorzien van onder meer een automatische klimaatregeling met een ‘zonnesensor’ die de luchttoevoer en de snelheid van de ventilator regelt. De machinist bedient de machine met behulp van een soft-switchtafel. Daarmee zijn bijvoorbeeld de vergrendeling van de pendelas, de parkeerrem en de rijsnelheid te regelen. Een display informeert de machinist over de toestand van de machine. Elektronica bewaakt de motor en de hydraulica en controleert, voordat de motor wordt gestart, of er voldoende olie en koelwater is. Het display geeft ook foutmeldingen door. Het systeem houdt alles bij en waarschuwt bijvoorbeeld dat een filter moet worden verwisseld. De machinist moet deze gegevens zelf opvragen. Via een datacontact worden de gegevens overgeladen in een computer. De onderhoudspunten van Caterpillars C-serie zijn vanaf de grond te bereiken. In de motorruimte zijn de smeernippels ondergebracht. De hoeveelheid onderhoud voor deze machines is volgens de fabrikant aanmerkelijk verminderd, doordat de onderhoudsintervalen tot 500 draaiuren is verdubbeld. De hydraulische olie is in combinatie met oliediagnose tot zo’n 4000 draaiuren te gebruiken. Het hydraulische systeem is ook geschikt voor biologische olie. Als optie kan de gebruiker een schakeling laten monteren waarmee via de display de instellingen voor vijf hydraulische aanbouwgereedschappen zijn te regelen. De machinist hoeft zo de cabine niet meer uit om de druk en het volume van de olie voor dit gereedschap in te stellen.

Reageer op dit artikel