nieuws

Bouwers dupe van geldnood Spaar Select

bouwbreed

ettenleur Bouwbedrijven Hurks en Winters hebben de bouw stilgelegd van het nieuwe hoofdkantoor van Spaar Select in EttenLeur. Door een conflict met het Belgische vastgoedbedrijf Regent Estate Holdings is het financiÎle adviesbureau in acute geldnood geraakt en niet in staat de aannemers te betalen.

Het bouwterrein is inmiddels door de bouwers gebarricadeerd met containers en hekken om andere schuldeisers van Spaar Select buiten de deur te houden. “We hebben de boel stilgelegd omdat de opdrachtgever structureel achterblijft in betalingen”, laat bestuursvoorzitter G. Hurks van de Hurks Bouwgroep weten. Op 15 oktober had Spaar Select een voorschot van 2,6 miljoen euro moeten betalen. Dat is niet gebeurd. “We hebben de laatste tijd bijna dagelijks contact gehad, maar eens houdt het op. We moeten ook aan ons zelf denken. Wij lijden nu gigantische schade.” Spaar Select is in financiÎle problemen geraakt doordat het Belgische vastgoedbedrijf Regent Estate weigert het nieuwe hoofdkantoor te kopen. De Belgen zouden 31 miljoen euro voor het pand neerleggen en het vervolgens voor 25 jaar verhuren aan Spaar Select. Bij Regent zijn echter twijfels ontstaan over de continuÔteit van Spaar Select, nadat bekend werd dat de financieel dienstverlener over het eerste halfjaar een verlies van 8,7 miljoen euro heeft geboekt. Bij het sluiten van het koopcontract waren die cijfers bij Regent nog niet bekend. De vastgoedbelegger voelt zich daarom misleid. “Spaar Select heeft altijd volgehouden dat er niets aan de hand was”, zegt advocaat L. Deterink van Regent. De onroerendgoedmaatschappij wil van het koopcontract af omdat het gebouw niet zomaar aan anderen kan worden verhuurd. “Het wordt immers speciaal voor Spaar Select gebouwd”, aldus Deterink.

Kort geding

Met de opbrengst uit de verkoop van het gebouw had Spaar Select de aannemers kunnen betalen. Het geld is bovendien nodig om een reorganisatie van het bedrijf te bekostigen. Het financiÎle adviesbureau wil nu bij de rechter afdwingen dat Regent alsnog het in aanbouwzijnde complex koopt. Bij de rechtbank in Breda is een kort geding aangespannen, dat volgende week dinsdag zal dienen. Zelfs als de rechtbank de Belgen in het gelijk stelt, is er nog geen man overboord, verwacht directeur M. Stevens van bouwbedrijf Winters uit Breda. “Er wordt dan ongetwijfeld een nieuwe koper gevonden. Het gaat immers om een waardevol pand met 10.000 vierkante meter kantoorruimte, een hotel en een opleidingscentrum. Ik heb in Nederland bovendien nog nooit meegemaakt dat een gebouw niet is afgebouwd.” De (miljoenen)schade die voortvloeit uit de stillegging van het bouwproject, zullen de aannemers verhalen op Spaar Select, zegt Stevens. Overigens wordt volgens hem alles op alles gezet om de kosten zo beperkt mogelijk te houden.

Reageer op dit artikel