nieuws

Bouw cellen stokt door geldgebrek

bouwbreed Premium

Bouw cellen stokt door geldgebrek

den haag – Het geld is op en daarom worden geen cellen meer gebouwd. Het vorige kabinet heeft te weinig uitgetrokken voor nieuwe gevangenissen terwijl het aantal gestraften toeneemt. Dat antwoordde minister Donner (justitie) in de Tweede Kamer op vragen over het heenzenden van verdachten. Volgens de minister is te eenzijdig naar het veiligheidsprobleem gekeken. ìBij veiligheid dacht men: meer blauw op straat, en meer capaciteit bij de politiescholen. Maar men vergat dat er ook meer cellen bij moesten komen.î Volgens de bewindsman stijgt het aantal opgelegde gevangenisstraffen. ìHet ziet ernaar uit dat de trend zich de komende jaren doorzet.î Uit geldgebrek kunnen er echter geen cellen worden bij gebouwd. Binnenkort presenteert de minister een plan met alternatieven voor gevangenen om straffen uit te zitten, bijvoorbeeld via elektronisch huisarrest of met meer mensen in ÈÈn cel. Een andere mogelijkheid zijn kunnen zijn gebouwen als noodgevangenis in te richten. Donner verwacht niet dat het cellentekort met de maatregelen is opgelost. ìHet blijft hozen in een lekke boot.î

Reageer op dit artikel