nieuws

BAM en HBG ingeperkt op asfaltmarkt

bouwbreed Premium

bunnik/rijswijk ­ BAM NBM mag HBG overnemen, maar alleen als de twee bouwbedrijven hun belangen in een aantal asfaltcentrales indammen. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bepaald. De ondernemingen hebben toegezegd aan de eis van de toezichthouder te zullen voldoen.

Met de garantie van de aannemers dat zij hun asfaltposities terugbrengen, ziet de mededingingsautoriteit geen bezwaren meer om de overname van HBG door BAM NBM te dwarsbomen. Door de samenvoeging ontstaat weliswaar het grootste bouwconcern van Nederland, maar een dominantie positie verkrijgt het niet. Volgens de NMa blijven er nog “voldoende krachtige aanbieders” over. Dat geldt voor zowel de grond­, water­ en wegenbouw als voor de projectontwikkeling en de bouw van woningen en kantoren. De Europese Commissie gaf eerder al toestemming voor de overname van de buitenlandse activiteiten van HBG. De kartelwaakhond onderzoekt nu alleen nog de inlijving van de baggeractiviteiten van Ballast Nedam door HBG. Tot uitstel leidt dat niet, zegt financieel directeur J. Ruis van het Bunnikse bouwbedrijf. “De kans dat de overname nog wordt gedwarsboomd is slechts theoretisch.”

Gesloten

Het vrijdag gepubliceerde NMa­besluit betekent dat BAM NBM en HBG zich zullen terugtrekken uit de asfaltcentrales in Rotterdam en Zwijndrecht. De fabriek in Zoetermeer wordt uiterlijk volgend jaar juli gesloten. Ook zullen de bouwers hun belangen in de vier centrales van de Asfalt Productie Noord­Holland terugbrengen. Daarnaast gaat nog één centrale dicht. Woordvoerder A. Pronk van HBG wil “uit concurrentieoverwegingen” niet zeggen welke. Veel moeite hebben BAM NBM en HBG niet met het opgeven van een deel van hun belangen op de asfaltmarkt. “Het zat er toch al aan te komen”, zegt Ruis. “De herschikking van de asfaltcentrales speelt al geruime tijd.” De financieel directeur van BAM NBM vindt niet dat de NMa de overname heeft gebruikt om de asfaltmarkt sneller open te breken. HBG­zegsman Pronk noemt de werkwijze van de toezichthouder “efficiënt”.

Financieren

BAM NBM denkt nog ruim een week nodig te hebben om de transactie met de Spaanse bouwer Grupo Dragados – de huidige eigenaar van HBG – af te ronden. Dan zal ook duidelijk worden hoe BAM NBM de aankoop gaat financieren. Naast de 715 miljoen euro voor HBG moet ook 210 miljoen euro voor het baggerdeel van Ballast Nedam worden neergelegd. BAM NBM­topman W. van Vonno gaf eerder al aan dat dat “teveel van het goede is”. Het concern zoekt daarom een baggerpartner. Een totale verkoop van het baggerbedrijf is ook niet uitgesloten. BAM NBM en HBG zijn samen goed voor een omzet van 8,5 miljard euro. Daarvan nemen bouw en vastgoed bijna helft voor hun rekening. De activiteiten op het gebied van infrastructuur zijn goed voor 40 procent van de omzet. De nieuwe combinatie gaat de BAM Groep heten en wordt het op vijf na grootste bouwconcern van Europa.

Reageer op dit artikel