nieuws

Accountants zien niet veel in PFI

bouwbreed Premium

londen – PFI’s of PPP’s, publiek-private samenwerking, bieden over het algemeen geen waar voor hun geld. De bouw van scholen en ziekenhuizen komt vaak veel goedkoper uit als ze op een meer traditionele manier worden gefinancierd.

Dat stelt de internationale accountantsorganisatie ACCA na een onderzoek onder tweehonderd leden. Slechts 1 procent denkt dat een PFI of PPP beter uitpakt voor de opdrachtgever, maar meer dan de helft denkt dat openbare financiering die opdrachtgever geld kan besparen. ACCA voegt haar stem toe aan een groeiend aantal critici van de vele PFI contracten, met name in Groot-Brittannië. Ook de voorzitter van de parlementscommissie voor openbare financiën, Edward Leigh, verklaarde zich steeds meer zorgen te maken over ‘het gemak waarmee overheden tegenwoordig een PFI afsluiten’. ‘Als je kiest voor PFI, dan moet je je ervan bewust zijn dat de betrokken bedrijven daarmee winst willen maken. Die ondernemers zullen zich echter ook moeten realiseren dat het ook op een verlies kan uitdraaien.’

Reageer op dit artikel