nieuws

Slimme stapeling

bouwbreed

Woningen en voorzieningen

Utrecht

Tangram

Een combinatieproject, zoals Tangram het zelf noemt. Het kleine broertje van de megastructuur die het bureau een jaar geleden opleverde in de Amsterdamse uitbreidingswijk De Aker. Ook dit gebouw aan de Utrechtse Vondellaan is een voorbeeld van slim meervoudig grondgebruik.

Wat zit er in dit combinatieproject?

Deze mini-megastructuur bevat 63 woningen in verschillende typen, een parkeergarage, een filiaal van de Open Universiteit, een supermarkt en kantoren. En dan is er ook nog een daktuin. Dat hele programma is samengebracht in een kleine punt, die was opengelaten door het in plattegrond U-vormige Vaktechnisch Lyceum van Erick van Egeraat’s EEA. Samen vormen ze nu een gesloten bouwblok, maar daarmee houdt de harmonie op. De gevels van beide delen van het blok hebben niets met elkaar te maken.

Hoe heeft Tangram het programma op dat kleine perceel weten te krijgen?

De naam van het bureau verwijst niet voor niets naar de Chinese puzzel, waarmee je mooie figuren moet maken van vijf driehoeken, een vierkant en een parallellogram die samen weer een vierkant vormen. De architecten van Tangram zijn erg goed in het schuiven met programma’s en vormen. Alleen zondigen ze tegen de regels van het spel, door de stukken niet tegen elkaar, maar juist op elkaar te leggen.

Hoe zit die puzzel hier in elkaar?

Het complex bestaat uit een strook en een kop. De kop wordt gevormd door een appartemententoren van acht lagen, fraai in de as van de Croeselaan, met daaronder een supermarkt en ernaast een blok met kantoren. Op het dak van de supermarkt komt de aflopende daktuin. Die is nog niet af, net zomin als bijvoorbeeld de balkonhekken van de appartementen. Zo zitten er nog wel meer rafelrandjes aan dit project, ook al is het al in december opgeleverd. Aan de daktuin ligt, tegen het Lyceum aan nog een reepje met woningen.

Een toren, een supermarkt en een daktuin, een reepje woningen, dat klinkt nog niet erg als een puzzel?

Het gepuzzel zit vooral in de strook. Die bestaat van onder naar boven uit een half verdiepte parkeergarage, met daarop, over de volle diepte van de strook eengezinswoningen over twee lagen. Daarbovenop liggen ondiepe voor- en achterwoningen, met ertussen een straat, die in verbinding staat met de daktuin. De voorwoningen zijn dubbelbreed. De achterwoningen dubbelhoog. Die hebben een extra verdieping, waardoor de bewoners ervan ook profiteren van zon en uitzicht. Bovendien hebben deze achterwoningen een dakterras op de woningen aan de voorkant, te bereiken via een privé-loopbrug over de verhoogde straat.

Is die straat dan niet privé?

Nee. Net als de daktuin is de verhoogde straat een verlengstuk van de straat op de begane grond. Ze staan met elkaar in verbinding door trappen die op verschillende plaatsen door de strook omhoog schieten. Die trappen zijn zeer steil, wat ook niet anders kan bij zo’n ondiep perceel, dat begint bij tien meter en loopt uit tot een ook nog altijd krappe 35 meter. De steile trappen zijn de enige onderdelen, waar je je dat echt realiseert hoe compact alles hier in elkaar zit. Dat is onmiskenbaar een verdienste van Tangram, dat ondanks de hoge dichtheid dit combinatiegebouw zo ruimtelijk oogt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels