nieuws

Chemische legerlamp verlicht zonder stroom

bouwbreed

De reeks chemische veiligheidsverlichting van Omniglow levert overal licht zonder stroom. Het systeem is een afgeleide van de Amerikaanse defensie-industrie.

Het licht ontstaat onder invloed van een chemische reactie tussen twee vloeistoffen. Het straalt 360 graden rond en bestrijkt zo een groter oppervlak dan bijvoorbeeld een zaklamp; ook in de regen en onder water. Vanaf de grond is het licht tot ruim 1,6 kilometer zichtbaar, vanuit de lucht 5 kilometer .

Een glazen ampul scheidt de vloeistoffen. Het glas breekt als de gebruiker de verlichtingsstaaf ombuigt. Bij de reactie komt geen warmte vrij. De fabrikant noemt de chemische stoffen niet-giftig en ongevaarlijk voor huid en ogen. Zouden ze onder extreme omstandigheden vrijkomen, dan volstaat afspoelen met water. Eenmaal in reactie blijft de staaf licht geven; het proces laat zich niet onderbreken. Afhankelijk van de specificaties geven de staven 5 minuten tot 12 uur licht en zijn twee tot vier jaar houdbaar.

De fabrikant noemt de uitvoering S.E.E. geschikt voor de noodverlichting van vluchtroutes. De staven geven twee uur achtereen geel licht af en zitten in een omkasting. Wanneer daaraan wordt getrokken breken de ampullen. Als de staven uit de houder worden gehaald kunnen zij dienen als looplamp.

De zogeheten Safety Glow is bedoeld voor betere nachtzichtbaarheid bij wegenwerken. Ook deze staaf geeft twee uur achtereen geel licht. De uitvoering Cyalume verhoogt de nachtzichtbaarheid in gevaarlijke bochten bij wegenwerken. Die geeft twaalf uur geel of groen licht af of acht uur rood of oranje licht. Voor de wegenbouw is er een adapter voor verkeerskegels.

Impexa, Rotterdam, telefoon (010) 4626988.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels