nieuws

Asfaltdeskundige uit Breda ontwikkelt stilste asfalt ter wereld

bouwbreed

Het heeft wat weg van de wasmiddelenbranche met slogans als: ‘nu nóg stiller en duurzamer’. Maar het lijkt erop dat de gemeente Breda in samenwerking met Heijmans Wegenbouw twee opmerkelijke asfaltmengsels heeft ontwikkeld.

“De resultaten zijn zodanig dat het ministerie van VROM spreekt van het stilste asfalt ter wereld”, aldus W. Kerkhoven, communicatieadviseur bij de dienst stadsbeheer in Breda. Het onafhankelijk akoestisch bureau M+P uit ‘s-Hertogenbosch ondersteunt volgens Kerkhoven die uitspraak.

Door de almaar stijgende onderhoudskosten heeft de gemeente Breda het initiatief genomen om nieuwe asfaltsoorten te ontwikkelen. Centraal hierin staat de asfaltdeskundige L. Veldkamp van de dienst stadsbeheer. Kerkhoven spreekt zelfs over Veldkamp als dé goeroe van het asfalt, die door alle landen in Europa geconsulteerd wordt bij vraagstukken over asfalt.

Twinlay

Kerkhoven: “Veldkamp werkte in dit geval met Heijmans Wegenbouw aan de twee nieuwe asfaltsoorten. Het betreft een bijzonder soort zoab en een dicht asfaltbeton.” In 1991 had Breda al een primeur toen het eerste wegvak in Nederland in het zoab Twinlay is uitgevoerd. Dit zeer open asfaltbeton was weliswaar stiller, maar sleet sneller dan gewoon asfalt en vergde dus meer onderhoud. “Het nieuwe Twinlay is veel slijtvaster en reduceert het geluid met maar liefst 7 dB(A). De geluidshinder is hiermee nog maar een kwart vergeleken met het oude asfalt.” Ter vergelijking: het tot nu toe toegepaste zoab reduceerde het geluid met ‘slechts’ 3,8 dB(A).

Het tweede mengsel is het dichte asfaltbeton Microflex. Kerkhoven: “Het speciale van dit asfalt zit in de toplaag, waarin zeer kleine granulaten zijn opgenomen met veel reliëf. De reductie van dit asfalt bedraagt 5 dB(A). Dit leidt tot een geluidsniveau van eenderde van gewoon dicht asfalt.”

Geluidsschermen

Vooral van het Microflex verwacht Kerkhoven veel, omdat de aanleg- en beheerskosten laag zijn en het asfalt breed toepasbaar is. “Bovendien scheelt het enorm in gemeentelijke uitgaven aan geluidsschermen of andere geluidwerende voorzieningen in woningen zoals isolatieglas.”

Voor de ontwikkeling ontving de gemeente Breda een half miljoen euro aan subsidie van het ministerie van VROM. Ook het onderhoud wordt door VROM gesubsidieerd.

Iedereen mag de nieuwe asfaltmengsels toepassen. Kerkhoven: “Het is in ieder geval niet de bedoeling dat de gemeente Breda voor elke vierkante meter nieuw asfalt een bijdrage vraagt. De maatschappij mag er vrij gebruik van maken.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels