nieuws

Zwartwerk bouw blijft beperkt Bouw Interventie Team nuanceert algemeen beeld

bouwbreed

amsterdam – Nog altijd zo’n 10 procent van de werknemers op de bouwplaatsen werkt zwart of illegaal. Dat constateert het Bouw Interventie Team (BIT), dat sinds dit voorjaar structureel de Nederlandse bouwputten controleert.

Projectleider J. Delhez van het BIT spreekt van een ‘fors aantal’, maar ‘beduidend minder’ dan voor de start van de interventieteams rekening mee werd gehouden. ‘Deze tussenstand logenstraft het beeld dat met 50 procent van de bouwvakkers iets mis zou zijn’, aldus Delhez. Het BIT werd eind 2000 door oud-staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken in het leven geroepen nadat een onderzoek in Tiel had uitgewezen dat bouwvakkers er massaal zwartwerken. Bij de bewindsman bestond de vrees dat het onderzoek representatief voor de gehele bouwsector zou zijn. In de interventieteams werken opsporingsambtenaren in de sociale zekerheid (UWV), de Arbeidsinspectie, Belastingdienst en de politie samen in de strijd tegen zwartwerkers en illegale arbeiders. Tot dusver zijn er volgens Delhez vierhonderd bouwbedrijven en veertienhonderd werknemers gecontroleerd. ‘Met meer dan honderd werknemers was iets mis’, zegt de projectleider. ‘En nog eens honderd personen bleek illegaal aan het werk te zijn.’ Ook werd een groot aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) aangetroffen die zich niet kon legitimeren.

Poppetjes

Delhez: ‘Wat ook is opgevallen, is dat veel hoofdaannemers niet precies weten wie er op hun bouwplaats aan het werk zijn. Ze weten vaak wel hoeveel bouwvakkers er lopen, maar niet wie er achter de poppetjes schuilt. Dat komt natuurlijk vooral doordat er veel gewerkt wordt met onderaannemers. Bovendien geldt zeker in de bouw: tijd is geld.’ Sinds februari van dit jaar bezoekt het BIT elke week minstens één bouwplaats. Medewerkers van het UWV Bouwnijverheid (het voormalige SFB) geven aan welke locaties worden bezocht en schakelen de Arbeidsinspectie en eventueel de Belastingdienst in. ‘We controleren in het hele land, ook buiten de normale werktijden om, dus ’s avonds of in het weekeinde. We willen echt een dwarsdoorsnede van de bouw maken.’ Een ‘grote klapper’ werd begin dit jaar gemaakt toen op de bouwplaats van de derde Lekbrug zeventien illegale bouwvakkers werden aangetroffen. Naar aanleiding van de ‘vangst’ besloot de betrokken bouwer Strukton al haar bouwplaatsen te screenen op de aanwezigheid van illegalen. Delhez: ‘Ook vanuit preventief oogpunt is het BIT een geweldig instrument.’ Of de interventieteams ook na dit jaar de bouw blijven controleren, kan Delhez nog niet zeggen. Dat is volgens hem aan de politiek.

Reageer op dit artikel