nieuws

Zuid-Europa schaft meer airco’s aan

bouwbreed

den haag – De wereldmarkt voor airconditioners vertegenwoordigt een waarde van zo’n 34,6 miljard euro. De groei beloopt jaarlijks ongeveer 4 procent. Groeimarkten zijn het zuiden van Europa en het oosten van Azië. Eind 2004 vertegenwoordigt de markt een waarde van zo’n 39,6 miljard euro.

Bij de systemen gaat het vooral om zogeheten minisplits. De afzet van de grote(re) installaties stijgt jaarlijks met 10 procent; die van de klein(re) met 7 procent. China produceert de meeste minisplits en neemt ook de meeste af. Door de concurrentie met Korea en Thailand dalen de prijzen per installatie jaarlijks met ruim 4 procent. Bedrijven proberen de prijsdaling met fusies of wereldwijde samenwerkingsverbanden te compenseren. De Thaise fabrikanten treden veelal als toeleverancier op. Het ziet ernaar uit dat Chinese (Chunlan, Gree, Haier, Kelon, Midea) en Koreaanse (LG, Samsung) fabrikanten met hun minisplits de marktpositie van de Japanse fabrikanten overnemen. Beide landen tasten ook de concurrentiepositie van Maleisië en Thailand aan. Japan is met onder meer Daikin, Fujitsu, Hitachi, Matsushita, Mitsubishi Electric, MHI, Sanyo en Toshiba momenteel de tweede wereldproducent van minisplits, maar importeert meer installaties dan het vervaardigt. China, Japan en Korea fabriceren ruim 85 procent van de wereldproductie van minisplits. Dat blijkt uit het rapport The World Market for Air Conditioning van de marktonderzoekers BSRIA en JARN.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels