nieuws

Woningproductie blijft achter door teveel aan regels

bouwbreed Premium

den haag – Regelgeving, gemeentelijke procedures en personeelstekorten zowel bij de overheid als bij marktpartijen zijn een belangrijke oorzaak dat de productie van woningen achterblijft.

Dat bleek tijdens een debat over de stagnerende woningbouw dat werd georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (NIROV). Vermindering van het aantal regels die bovendien beter op elkaar aansluiten, lijkt derhalve een oplossing te zijn voor het probleem. Deelnemers aan het debat waren vertegenwoordigers van onder meer corporaties, gemeenten en de rijksoverheid. Verder kwam naar voren dat er vooral behoefte is aan huizen met een koopprijs van rond 175.000 euro. Sociale huurders die een huis willen kopen, kunnen zich geen relatief dure woning in een Vinex-wijk permitteren, zei G. Milort van het Inter Provinciaal Overleg (IPO). ‘Wie het wel kan betalen, vindt veelal Vinex niet aantrekkelijk en probeert een huis in de binnenstad te vinden en dat leidt dus tot een doorstromingsprobleem.’ Niettemin gingen er weinig stemmen op om dan maar veel woningen voor middeninkomens te gaan bouwen. Aantrekkelijker huizen bouwen voor de hogere inkomensgroepen en daarmee de doorstroommogelijkheden vergroten, lijkt een betere oplossing.

Reageer op dit artikel