nieuws

Vondst asbest keert ontwikkeling nieuwbouwwijk Schagen

bouwbreed

schagen – De vondst van asbest in een gedempte sloot op het toekomstige bouwterrein van de nieuwbouwwijk Hoep-Noord in Schagen keert tijdelijk het bouwrijp maken van de bouwlocatie.

Medewerkers van de gemeente Schagen stuitten op de vervuiling bij het aanleggen van een ecologische oever in een sloot aan de rand van het bouwplan. Milieukundig adviesbureau Grondslag in Broek Op Langedijk onderzoekt momenteel de ernst van de vervuiling. Dat onderzoek neemt twee weken in beslag. Daarna beslissen de gemeente en de provincie Noord-Holland hoe het asbest wordt verwijderd en wie dat gaat doen. In de tussentijd ligt de ontwikkeling van de wijk, die een capaciteit heeft van achthonderd woningen, stil. De vervuilde sloot doorkruist twee bouwkavels en een laan. De vervuiling is niet eerder opgemerkt omdat de sloot als een open sloot stond aangemerkt. Andere gedempte sloten op het beoogde bouwterrein zijn wel gecontroleerd op vervuiling. Volgens woordvoerder A. Pater van de gemeente dateert de vervuiling van voor 1987 toen de milieuregels voor het dumpen van afval fiks zijn aangescherpt. De opruimkosten bedragen maximaal 3 ton. Het is nog niet duidelijk wie daar voor opdraait.

Reageer op dit artikel