nieuws

Viervijfde Vlamingen wil het liefst buiten de stad wonen

bouwbreed

brussel – Een enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), de aannemersorganisatie in Vlaanderen, toont aan dat de Vlamingen heel anders willen wonen dan de overheid voor ogen heeft. De Vlaamse overheid wil de bevolking zoveel mogelijk in de stad hebben en streeft naar wat de VCB noemt ‘verdichting’.

Maar bijna 80 procent van de ondervraagde Vlamingen wil het liefst op het platteland wonen of in een randgemeente, terwijl slecht 12 procent kiest voor de stad. Wat de gemiddelde Vlaming wil, is een ruime comfortabele woning met veel licht in een groene omgeving, in een rustige en veilige buurt, zo kan de conclusie van de enquête worden samengevat. Maar die droom blijkt zichÊalsmaar verder van de werkelijkheid te verwijderen, constateert de VCB. Zo is het aantal vergunningen voor de bouw van een eengezinswoning gedaald naar minder dan 15.000 per jaar, een afname met 40 procent ten opzichte van begin jaren negentig van de vorige eeuw. Bovendien zijn de prijzen voor bouwgronden als gevolg van de schaarste op de markt de afgelopen tien jaar verdubbeld. De kandidaat-huizenbouwers zijn gevlucht naar bestaande woningen die ze renoveren.

Overbruggen

Intussen verwacht de VCB tegen het jaar 2010 toch verbetering.ÊTegen die tijd zou het tekort aan bouwgronden in Vlaanderen afnemen en het aanbod aan woningen weer groot genoeg zijn. Om de minder goede jaren te overbruggen, pleit de aannemersorganisatie voor een verlaging van de fiscale druk op het bouwen van een woning, subsidies voor betere woningisolatie, het toekennen vanÊhuurcheques voor renovaties op de particuliere woninghuurmarkt en een betere verzekering tegen inkomensverlies.

Reageer op dit artikel