nieuws

Verwarring

bouwbreed Premium

Verwarring

De hele wereld lijkt in verwarring. Gaat Bush Irak nu wel of niet aanvallen? Over enkele dagen is het weer 11 september. Zal Al Quaeda weer wat uitvreten? Gaan de Verenigde Staten zich verder isoleren van de rest van de wereld op de VN-top in Johannesburg? Vragen, vragen, vragen en zo weinig antwoorden voor de arme belegger die naarstig probeert uit de signalen een lijn te kunnen vinden om zijn zuur verdiende centjes te laten groeien. Het gevolg is dan ook duidelijk zichtbaar. De beurskoersen over de hele wereld blijven jojoën. In Nederland is het beeld niet anders. Even puur naar de bouw kijkend, zal menig belegger inmiddels hebben kunnen constateren dat de parlementaire enquête soms meer vragen oproept dan beantwoordt. De belangrijkste vraag is wel wat het bouwkartel precies is geweest. Heeft het gediend om de prijzen op te drijven of was het om te voorkomen dat bedrijven verliezen leden? Als het eerste aan de hand is geweest, waar zijn dan de winsten gebleven? Als het om het tweede ging, wat was er dan fundamenteel fout in het aanbestedingsbeleid dat aannemers moesten samenspannen tegen prijsdumping? Kortom, ook hier vragen te over, die de belegger er niet geruster op maken. Wie de bouwfondsen bekijkt, zou ook snel tot de conclusie kunnen komen dat de enquête forse invloed heeft op het verloop van de koersen. Over de hele lijn zit de bouw in de min. Het toch al veel geplaagde Ballast Nedam leek zich in het midden van de week te gaan herstellen van de forse klappen. De vreugde was echter van korte duur. Het zullen wel koopjesjagers zijn geweest. Zelfs beurslievelingen als Heijmans en Koninklijke Volker Wessels Stevin leken zich niet aan de malaise te kunnen onttrekken. Beide bedrijven presenteerden echter donderdag hun halfjaarcijfers. Ze doen het bepaald niet slecht. Een plusje was daarop hun deel. Of dat structureel is, moet de tijd leren. Het geeft weer eens aan dat de verwarring nog steeds groot is. Te hopen is dat de parlementaire enquête licht in de duisternis brengt. Dat is goed voor stabielere beurskoersen.

Reageer op dit artikel