nieuws

Uneto-VNI bevordert uitbreiden installaties

bouwbreed

zoetermeer – Ondernemersorganisatie Uneto-VNI legt in een rapport de richtlijnen uit voor de realisatie van zogeheten ‘levensloopbestendige woningen’. Toepassing ervan maakt het mogelijk om tegen relatief lage kosten installatiefuncties aan de woning toe te voegen. Het rapport bevat onder meer verschillende domotica-applicaties waarmee bewoners hun comfort, veiligheid en zelfredzaamheid kunnen vergroten.

Het basisniveau van de Nederlandse installaties voldoet aan het Bouwbesluit. Bijvoorbeeld ouderen die langer zelfstandig willen blijven wonen, willen de aanwezige installatie steeds vaker uitbreiden of aanpassen. De aanwezige leidinginfrastructuur bemoeilijkt niet zelden eventuele aanpassingen. Het ontwerp voor een levensloopbestendige woning houdt vooraf rekening met toekomstige aanpassingen van de installatie. Zo is de indeling van een dergelijke woning variabel en kunnen installateurs zonder ingrijpend frezen, hakken en breken de functionaliteit van installaties vergroten. De meterkast moet dan wel voldoende groot zijn om te kunnen functioneren als ‘zenuwcentrum’ voor het complete huisnetwerk. In dat geval kan de meterkast ook ruimte bieden aan de cai-versterker, telefooncentrale, alarmcentrale, verdeelinrichting en een ventilatiebesturing. TUSSENKOP: ICT Het rapport schetst mogelijkheden voor uitbreidingen van elektrotechnische, werktuigkundige en sanitaire installaties. Voorbeelden daarvan zijn een ict-leidingnetwerk, vraaggestuurde ventilatie, bewegingssensoren, verwarmingsregeling per vertrek of comfortvoorzieningen in de badkamer zoals whirlpool en stoom/douchecombinatie. De samenstellers beschrijven levensloopbestendige installaties voor een eengezinswoning, een appartement en een aanleunwoning.

Het rapport ‘Installaties voor levensloopbestendige woningen’ is gratis te downloaden via www.uneto-vni.nl of te bestellen via fax (079) 3515839. Voor leden rekent de vereniging 10 euro en voor niet-leden 17,50 euro.

Reageer op dit artikel