nieuws

ThermoWood is Fins antwoord op Plato

bouwbreed

HELSINKI – ìNatuurlijk is ThermoWood duurder dan onbewerkt hout, gemiddeld wel tweemaal zo duur, maar het is een stuk goedkoper dan western red cedar en meranti. En ThermoWood heeft wel dezelfde duurzame eigenschappen als die houtsoortenî. Een vergelijking met de Nederlandse vindingen Plato en ModiWood wil directeur P. Rajasuo van de uitvinder van het procÈdÈ Finnforest niet maken, omdat het ëandersí zou zijn.

Finnforest, eigendom van de Mets’litto Groep, is de grootste producent van houtproducten in Europa met een omzet van 1,7 miljard euro en vestigingen in twintig landen. Het bedrijf past het procÈdÈ toe om zachte houtsoorten als vuren en spar en hardere soorten als berk en esp te verduurzamen, telkens in twee classificaties, namelijk voor toepassingen binnen en buiten. Elk van de acht keuzen vereist een eigen temperatuur, maar de methode is steeds dezelfde. Het hout wordt eerst op de traditionele wijze gedroogd. Dat wil zeggen dat het in twee tot vier uur snel tot 100 graden wordt verwarmd en in zes tot zestien uur wordt gedroogd tot het hout een vochtgehalte van 3 tot 4 procent heeft. De echte, in details geheime behandeling, begint daarna. In een cyclus van verhitten tot temperaturen van 180 tot 220 graden, afhankelijk van de houtsoort en de gewenste classificatie, en afkoelingsperioden gedurende zes tot tien uur, wordt het hout als het ware gebakken. De lucht in de behandelingskamer is vervangen door een samengesteld vocht, dat in het hout doordringt tot het een vochtpercentage heeft van 5 tot 6 procent. Dit onder meer om te voorkomen dat het hout gaat branden. Daarna volgt een stabilisatieperiode van zes tot tien uur, waarbij weer vocht in het hout kan komen, hoewel het hout aanzienlijk minder vocht opneemt dan voorheen. Het hele proces neemt, afhankelijk van de houtsoort en toepassing, 24 tot maximaal 46 uur in beslag.

Vergelijkbaar

ìAls het hout is bewerktî, zegt Rajasuo, ìzijn de eigenschappen vergelijkbaar met die van eikenhout, meranti en western red cedar, zonder dat er chemicaliÎn zijn toegevoegd. De duurzaamheid, klasse 2, is ook met die houtsoorten vergelijkbaar.î Er is wel ÈÈn groot nadeel, dat overigens door de fabrikant als voordeel wordt uitgelegd: het hout wordt donker. Dat vindt niet iedereen even mooi. Bovendien: hoe langer gebakken, hoe bruiner het hout wordt. Er zijn nog meer nadelen. Het hout splijt eerder en de buigzaamheid is met 10 tot 20 procent afgenomen.

Sauna

Daar staat tegenover, dat de vochthuishouding van het ëgebakkení hout sterk is verbeterd. De vochtopname is met de helft afgenomen en alle hars is definitief uit het hout verdwenen. Voor buitengebruik behandeld vuren is volgens de fabrikant bij uitstek geschikt voor terrassen, ramen en deuren, tuinmeubilair en gevelbekleding. Behandeld esp leent zich voor de in een Finse woning onontbeerlijke sauna. Houthandelaar P. Poot, directeur van het Waddinxveense bedrijf Houtex, gelooft wel in het product: ìWe handelen zelf in ModiWood. Ik denk dat beide producten goed vergelijkbaar zijn. Ook de procÈdÈs van de bewerkingen zullen niet veel verschillen.î ìVeel vraag is er nog niet, maar dit soort producten heeft beslist potentie. Natuurlijk is het veel duurder dan bijvoorbeeld onbewerkt vuren, maar aan de andere kant is het de helft goedkoper dan red cedar en meranti. Het zou in bestekken meer voorgeschreven moeten worden. Ik geloof, dat dan de vraag op den duur wel zal toenemenî. ThermoWood kan onder meer worden toegepast in gevelbekleding. Foto: Woodfocus/Ilpo Okkonen Finnforest verduurzaamt spar, den, berk en esp

Reageer op dit artikel