nieuws

Tandriempomp leegt volgelopen kelders

bouwbreed Premium

Tandriempomp leegt volgelopen kelders

den haag – Nordsauger uit het Duitse Hamburg ontwikkelde onder de noemer EMP 80/2,2 een vacuümpomp met tandriem. Met een vermogen van 2500 Watt verplaatst de pomp 16.000 liter water per uur. De maximale zuigdiepte bedraagt 10 meter; de maximale uitstroomhoogte beloopt 30 meter. Inclusief bodemplaat en transportbeugels, weegt de pomp 35 kilo. De aandrijving komt naar keuze van een elektro-, benzine- of dieselmotor. Nordsauger ontwikkelde de pomp vooral voor het droogmaken van ondergelopen kelders. De werking van de tandriempomp komt overeen met die van de tandwielpomp: het water wordt tussen de tandholten en de behuizing verplaatst. De riemvariant zuigt het water echter aan twee zijden aan en blaast het ook aan twee kanten uit. De openingen en verbindingen zijn in de behuizing geïntegreerd. Aan de buitenkant zitten alleen één inlaat- en uitlaatopening. Met water gevuld kan de pomp, zij het met zwaarlopende motor, vanuit 10 meter diepte aanzuigen. Continental vervaardigde de grootgetande en 80 millimeter brede riem uit polyurethaan. Dit materiaal weerstaat ook olie. Het is daarbij zacht genoeg om ook vaste delen te verplaatsen zonder de pompkamer te beschadigen. De riem is tussen twee schijven uit roestvaststaal gevat. Alle onderdelen zijn gemakkelijk uit elkaar te nemen en te verwisselen. Compleet met slangen en zuigkorf kost het systeem 3900 euro.

Reageer op dit artikel